Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Strategi og handlingsplan for arbeidsdriften

Arbeidsdriften utgjorde i 2004 omkring 75 prosent av aktivitetstilbudet i kriminalomsorgen, og er, ved siden av undervisning og programvirksomhet, den største daglige aktiviteten for innsatte i norske fengsler. I Kriminalomsorgens strategi og handlingsplan for arbeidsdriften 2005 - 2008 understrekes behovet for å styrke dette tilbudet.


HVA ER ARBEIDSDRIFT?
Arbeidsdriften omfatter det arbeid innsatte tilbys for daglig sysselsetting. Det omfatter også det arbeid som er nødvendig for fengselets drift og vedlikehold, så langt dette er hensiktsmessig og faglig tilfredsstillende, som renhold, kjøkkenarbeid, arbeid i tøylager/vaskeri, vedlikeholds- og reparasjonsarbeider. I strategidokumentet inkluderes også tilrettelegging av frigang til arbeid som en del av arbeidsdriftens virksomhet.

- Arbeid er vesentlig for å være selvhjulpen og for integrering i samfunnet. Muligheten for å kunne få arbeid er et av de viktige elementer i vurderinger rundt fare for tilbakefall til kriminalitet. Å styrke innsattes tilknytning til arbeidslivet er derfor et bidrag til å legge til rette for et liv uten kriminalitet etter løslatelse, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk.

Fafos levekårsundersøkelse blant innsatte i 2004 viser at kun 31 prosent var i lønnet arbeid ved fengsling. Også utdanningsnivået i forhold til befolkningen for øvrig, er lavt. Innsatte er en gruppe som i utgangspunktet er marginalisert og som det er en stor utfordring for kriminalomsorgen å gi det riktige tilbudet til.

Styrke innsattes arbeidsmuligheter
Målet med arbeidsdriften i fengslene er at det skal legge til rette for en trygg og sikker sysselsetting av alle innsatte. Innholdet i sysselsettingen skal kunne tilføre ferdigheter og kunnskaper, og den skal styrke innsattes mulighet for arbeid etter løslatelse.

- Ambisjonen er å få en arbeidsdrift som kan møte den enkelte innsattes behov for aktivitet. Dette skal være utgangspunktet når prosjekter planlegges, gjennomføres og evalueres. I utviklingen skal det også legges vekt på at kvinner skal ha like gode tilbud som menn og at utenlandske innsattes spesielle behov ivaretas, mener Bronebakk.

Stor enighet om retningen
Utviklingen av arbeidsdriften i perioden 2005 - 2008 skal bygges opp omkring disse målsettingene:
  • Arbeidsdriften skal kunne gi kompetanse for det ordinære arbeidsliv og skape reelle jobbmuligheter ved løslatelse.
  • Arbeidsdriften skal være en integrert del av rehabiliteringsarbeidet i fengslene.
  • Ansattes kompetanse skal utvikles for å møte nye krav til arbeidsdriften.
  • Ledelse og administrasjon av arbeidsdriften skal videreutvikles og tilpasses nye krav til arbeidsdriften.
- Det har vært stor enighet i etaten om retningen strategien gir, og det lover godt for en krevende tid når prosessen nå skal føres videre og handlingsplanen gjennomføres, sier Kristin Bølgen Bronebakk.

Les strategien i sin helhet:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk