Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gratulerer med Samefolkets dag

6. februar feires Samefolkets dag. Kriminalomsorgen har en egen tilaksplan for samiske innsatte og domfelte.

Samisk flagg

Tiltaksplanen har fire satsningsområder:

  • Sikre språklige rettigheter for innsatte og domfelte 
  • Videreutvikle kvalitet på hverdagen i fengsel og under straffegjennomføring i samfunnet 
  • Øke rekruttering av ansatte i kriminalomsorgen med kompetanse i samisk kultur og språk 
  • Øke bruk av konfliktrådsbehandling i straffegjennomføringen 

Last ned hele tiltaksplanen (norsk)
Last ned tiltaksplanen (nordsamisk)

Tiltaksplanen ble utarbeidet av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), kriminalomsorgen region nord og Sametinget i 2014. Det er kriminalomsorgen region nord som har ansvaret for koordinering, gjennomføring og kvalitetssikring av tiltakene.

 

Hvilke tiltak i planen ble det arbeidet med i 2016?

- I samarbeid med konfliktrådssekretariatet arrangerte kriminalomsorgen i januar en nettverkskonferanse i Tromsø om god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte med hovedvekt på tema gjenopprettende prosess.

- Tromsø fengsel har hatt stor suksess med produktutvikling av knekkebrød. Med utgangspunkt i samisk/nordnorsk tradisjon utviklet kjøkkensjefen sammen med innsatte et knekkebrød, "Kriminelt gode knekkebrød", som nå selges fast på delikatessebutikken Helmersen i Tromsø.

- På tampen av 2016 igangsatte Vadsø fengsel kurs i samisk mattradisjon og samisk håndverk. Kursene skal sysselsette både samiske innsatte og andre innsatte i aktiviteter knyttet til tilberedelse av reinsdyrkjøtt fra start til sluttprodukt og bearbeiding av reinsskinn/bein til produkter egnet for salg.

I begge prosjektene er det lagt opp til en teoridel og en praksisdel i samarbeid med Vadsø videregående skole. Kursene bygger på læreplan fra blant annet restaurant- og matfag. Deltakerne vil få kursbevis og kompetansedokumentasjon fra Vadsø videregående skole. Det er også planlagt å hente kompetanse fra Varanger samiske museum og eventuelt andre kompetansemiljø.

De prosjektene Tromsø fengsel og Vadsø fengsel har iverksatt, bidrar til å spre kunnskap om samisk språk og mattradisjon til innsatte og ansatte.

- I tillegg la Samisk språkutvalg 2016 frem NOU-en Hjertespråket, med forslag til lovverk, tiltak og ordninger for samiske språk. Den er nå på høring

Tråante 2017

I  år er det 100-års jubileum for samenes første landsmøte i Trondheim 6.-9.februar 1917. Jubileet heter Tråante 2017 og er en storstilt markering. Direktør og assisterende direktør i kriminalomsorgens region nord skal denne uken delta på et jubileumsseminar om samerett i regi av Domstoladministrasjonen i forbindelse med Tråante 2017.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk