Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Yrkesetiske retningslinjer i kriminalomsorgen

Ansatte i kriminalomsorgen må ha en høy bevissthet om etiske spørsmål. Siste utgave av yrkesetiske retningslinjer kom i 2005.
Det er utarbeidet yrkesetiske retningslinjer for Kriminalomsorgen. Sammen med ”Håndbok i yrkesetikk” skal retningslinjene være veivisere i yrkesetiske spørsmål. De ”Yrkesetiske retningslinjer for Kriminalomsorgen” er utformet i samsvar med ”Europeiske retningslinjer som vedrører nasjonale yrkesetiske retningslinjer for tjenestemenn som deltar i strafferettslige reaksjoner og tiltak”.

De yrkesetiske retningslinjene er et bidrag i utviklingen av kriminalomsorgen. Målet med retningslinjene er å ivareta de som soner straff og de tilsatte og derved bidra til et tryggere samfunn. Retningslinjene skal være et hjelpemiddel for alle tilsatte i hverdagen.

Tjenestemenn i kriminalomsorgen har en spesiell utfordring ved at det anvendes tvang innenfor systemet. Sammen med tjenestemennenes oppgave med å legge til rette for en kriminalitetsfri tilværelse etter soning, krever dette en høy bevissthet om etiske problemstillinger. Det fremgår av retningslinjene blant annet at medarbeiderne gjennom sin væremåte skal vise seg ”som veiledere og gode eksempler for språkbruk og atferd generelt”. Videre fremgår det blant annet at ”Kriminalomsorgens tilsatte skal være troverdige, og vise en tillitskapende framferd i og utenfor tjeneste”.

Retningslinjene ble utgitt av Justisdepartementet, Kriminalomsorgsavdelingen, i 2001, 2. utgave av retningslinjene kom i 2005.
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Yrkesetiske retningslinjer i kriminalomsorgen} { 0+0200CAM0EAugust+0200RAugAMCEST='%Europe/Oslo. %000 %2007' +02:00REAugust1X='<00pam8 2007-08-10T01:00:00+02:00Fridayam0000="10am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTAugust1X='' /}
{Ansatte i kriminalomsorgen må ha en høy bevissthet om etiske spørsmål. Siste utgave av yrkesetiske retningslinjer kom i 2005. }
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk