Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Yrkeserfaring gir fremtidshåp

For de innsatte i Arendal fengsel er det ikke lenger aktuelt å spikre paller. 25 innsatte gis for tiden undervisning i byggfag, parallelt med at de arbeider i fengselets verksted.
Arbeidsdriften ved Arendal fengsel
LEKEBILER OG LANGBORD: Snekring av møbler kan gi de innsatte en ny yrkesstart. - Målet er å styrke innsattes tilknytning til arbeidslivet og bidra til en god rehabilitering, forteller de tilsatte ved Arendal fengsel. I arbeidsdriften ved fengselet lages alt fra vugger og kister til lekebiler, dukkevogner og langbord - alt under erfaren veiledning fra underverksmester Ole Martin Løite.


Gjennom et samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten og Blakstad videregående skole har flere tidligere innsatte dessuten fått ordinært arbeid, etablert egen virksomhet, begynt på skole eller tatt fagbrev. - Den opplærende virksomheten som drives i fengselet gir de innsatte verdifull erfaring, sier fengselsleder Thor Brekke ved Arendal fengsel.

For tre år siden sluttet Arendal fengsel å produsere paller. Nå får de innsatte arbeidstrening ved å lage møbler til store og små: vugger, kister, lekebiler, dukkevogner, hjørneskap, langbord med benker, rastebenker og redskapsboder.

Viktig arbeidstrening ved Arendal fengsel
VIKTIG ARBEIDSTRENING: De innsatte ved Arendal fengsel lager hvert mellom 400 og 500 rastebenker, forteller underverksmester Ole Martin Løite (til venstre) og driftssjef Ernst Jørg Nilsen.
Arbeid etter løslatelse
Arbeid er vesentlig for å være selvhjulpen og for integrering i samfunnet. Fafos levekårsundersøkelse blant innsatte i 2004 viser at kun 31 prosent var i lønnet arbeid ved fengsling. Det er derfor et viktig mål for kriminalomsorgen å bidra til at innsattes utdannelsesnivå og arbeidserfaring styrkes. Dette gjøres blant annet i samarbeid med skolen.

Målet med arbeidsdriften i fengslene er at det skal legge til rette for en trygg og sikker sysselsetting av alle innsatte. Innholdet i sysselsettingen skal kunne tilføre ferdigheter og kunnskaper, og den skal styrke innsattes mulighet for arbeid etter løslatelse.

Ved Arendal fengsel får 13 innsatte i lukket avdeling og 12 innsatte i åpen avdeling undervisning i byggfag: grunnkurs snekker og modulbasert undervisning i snekkerfaget. Parallelt med undervisningen jobber de i snekkerverkstedet.

- Butikken omsetter for 1,5 millioner årlig, men vi bruker om lag 1,2 – 1,3 millioner på materialer, så det er ikke så mye inntekter herfra. Det er da heller ikke poenget. Snekring av møbler og andre nyttige ting gir mange innsatte en ny yrkesstart. Vårt mål er å styrke innsattes tilknytning til arbeidslivet og bidra til en god rehabilitering, sier driftssjef Ernst Jørg Nilsen, som forteller at det hvert år produserer mellom 400 og 500 rastebenker ved fengselet.

- Men de går fort ut igjen, forteller han.

Svennebrev
Arendal fengsel er medlem i Arendal Håndverks- og industribedrifters forening og Opplæringskontoret for byggfag i Aust-Agder. I 2004 ble 22 saker knyttet til samarbeidet mellom Arbeids- og velferdsetaten og kriminalomsorgen avsluttet. Av disse var det sju personer som ikke fullførte. De andre har kommet i ordinært arbeid, etablert egen virksomhet, tatt fagbrev eller fått yrkesrettet attføring.

- De ansatte jobber med å få til et godt arbeidsmiljø. Noen av de innsatte påpeker at det er lettere å begynne med skole når de gjennomfører straff enn når de er ute. En tidligere innsatt vil for eksempel i løpet av høsten i år ta svennebrev, etter at han fikk lærlingkontrakt mens han satt i fengselet i fjor, forteller Ernst Jørg Nilsen.

Også lærer Ole Jacob Gunvaldsen ved Blakstad videregående skole er fornøyd med samarbeidet:

- Blakstad videregående skole driver yrkesskole i byggfag i fengselet. Tidligere ble det snekret paller, men fengselet har nå gått over til å drive mer opplærende virksomhet. Vi håper dette kan hjelpe de innsatte med å få en jobb når de kommer ut, sier han.


ARBEIDSDRIFTEN:
Arbeidsdriften omfatter det arbeid innsatte tilbys for daglig sysselsetting. Det omfatter også det arbeid som er nødvendig for fengselets drift og vedlikehold, så langt dette er hensiktsmessig og faglig tilfredsstillende, som renhold, kjøkkenarbeid, arbeid i tøylager/vaskeri, vedlikeholds- og reparasjonsarbeider.

SKOLETILBUDET TIL INNSATTE:
Opplæringen som gis innsatte er et viktig bidrag til kvalifisering for arbeid eller videre utdanning etter gjennomført straff. Et overordnet prinsipp er at undervisning som er påbegynt i fengsel skal følges opp av den ordinære skolevirksomheten i samfunnet. Målet for opplæringen innenfor kriminalomsorgen er det samme som for all annen utdanning. Den skal bidra til dannelse, sosial mestring, selvhjulpenhet og kunnskap - slik at den enkelte innsatte kan utnytte sine evner og bidra til verdiskaping i samfunnet. Dette gjør at utdanning blir et sentralt element i arbeidet for rehabilitering.

{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Yrkeserfaring gir fremtidshåp} { 0+0200CAM0EOctober+0200ROctAMCEST='%Europe/Oslo. %392 %2006' +02:00REOctober1X='<58pam10 2006-10-10T10:24:58+02:00Tuesdayam5858="10am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTOctober1X='' /}
{For de innsatte i Arendal fengsel er det ikke lenger aktuelt å spikre paller. 25 innsatte gis for tiden undervisning i byggfag, parallelt med at de arbeider i fengselets verksted. }
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk