Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vurdering av behov for fengselsplasser

Å unngå soningskø er en av de prioriterte oppgavene i kriminalomsorgen, og nå skal det gjennomføres en vurdering av fengselskapasiteten i områdene Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud.
Sikkerhet i kriminalomsorgen
Soningskø og manglende straffegjennomføringskapasitet har vært en stadig tilbakevendende utfordring. Det jobbes også hele tiden for at ny soningskø ikke oppstår i framtida.

Nye investeringer

Regjeringen har igangsatt en utredning av alternative konsepter for fengselskapasitet i Vestfold, Telemark, Buskerud og Agderfylkene hvor kapasiteten i dag bl.a. består av en rekke små fengsler med en gammel, nedslitt og uhensiktsmessig bygningsmasse. Utredningen skal sikre at Regjeringen får et godt beslutningsgrunnlag for hvilket konsept som bør velges for fremtidig fengselskapasitet i området. Utredningen som følger regelverket for større statlige investeringsprosjekt (KS-prosess), vil også inkludere mulighet for fremtidig økt kapasitet. I denne utredningen vil fengslene i de aktuelle fylkene bli vurdert. Utredningen vil bli gjennomført av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF). I dette arbeidet er det viktig å se behovet for fengselskapasitet i sammenheng med prognoser for framtidig plassbehov for minst 5-10 år fram tid. En eventuell Iinnføring av elektronisk kontroll (fotlenke) til hele landet og bøtetjeneste framfor bøtesoning i fengsel er blant tiltak som er med på å redusere behovet for fengselsplasser.

Forslag om nybygg

Flere forslag om nybygg har allerede blitt fremmet i ulike sammenhenger, og i det videre arbeidet vil KSF vurdere både disse og andre alternativer som peker seg ut. Utredningen som skal gjennomføres skal være grundig, og den er helt nødvendige for å kunne begrunne prioritering av budsjettmidler til store investeringer. Det er nå nedsatt en arbeidsgruppe som skal utrede de ulike alternativene for å øke straffegjennomføringskapasiteten. Gruppen ledes av KSF og har blant annet med representanter fra kriminalomsorgens regioner. , Alle berørte parter innenfor og utenfor strafferettspleien vil bli hørt i prosessen. Utredningsprosessen vil pågå gjennom 2012, og anbefalingene fra gruppen vil tidligst bli behandlet i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 som legges fram 2013.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk