Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vil utdanne flere "Stifinnere"

Ansvarsbevisst, stødig, omtenksom, ærlig og seriøs. Det må innrømmes at dette ikke er ord som så ofte blir brukt om innsatte på Oslo fengsel. Men når fem innsatte fra Stifinnern gjør seg klar til å forlate fengselet er dette noen av ordene de får med seg videre på veien.
Stifinnern har eksistert i 15 år og nå skal enda flere få benytte seg av dette unike tilbudet.
Article image
 


James har snart skuet ut mellom gitrene for siste gang, på mandag drar han til Tyrili.



Leif Otnæs har vært sjef på Stifinnern i snart 10 år og er fortsatt like engasjert.

Stifinnern er en avdeling på Oslo fengsel som tar imot innsatte fra hele landet som ønsker å gjøre noe med ruspproblemene sine. De fem innsatte det blir gjort stas på idag har fullført to faser som har strukket seg over 8 måneder. Nå er de klare for fase 3 som er videre behandling i Tyrilistiftelsen. Dette blir tradisjonen tro markert med taler og bløtkake. De flotte ordene som ble sagt av de medinnsatte i den siste samtalegruppen får de med seg i glass og ramme.

På tide å ta ansvar
- Jeg hadde ikke noe særlig tro på rusbehandling når jeg kom hit for 8 måneder siden, sier James, men jeg hadde et sterkt ønske om å bli rusfri. -Jeg vil bli en god far for min lille datter på 3 år, fortsetter han. James soner en tre års dom for diverse vinnings forbrytelser. Alt for å finansiere et stadig økende kokain misbruk. Dette er den åttende dommen og fra han var 18 år har James tilbrakt totalt 7 år i fengsel. Nå har han fylt 30 og føler at det er på tide å ta litt ansvar her i livet.

Forkorter oppholdet 
- Stifinnern har eksistert i over 15 år og nå ønsker vi å gi dette unike tilbudet til enda flere, sier inspektør Leif Otnæs. -Vi har ikke anledning til å utvide, så eneste muligheten til å øke kapasiteten er å forkorte oppholdet her. -Vi vil nå øke inntaket fra ca. 30 til 50 stifinnere i året, fortsetter han. Og det mener Otnæs de skal klare uten at det går nevneverdig utover kvaliteten på Stifinnerutdanningen. -Vi vil heretter overlate mer av sosialiseringsarbeidet til Tyrili. I og med at vi holder til innenfor murene er jo også Tyrili mye bedre rustet til å forberede stifinnerne på livet ute i frihet, sier han.

Bedre selvtillit 
- Jeg tror den største forandringen er at jeg har fått mye bedre selvtillit, svarer James på spørsmål om hva som har forandret seg i løpet av 8 måneder på Stifinnern. -Nå er jeg ikke lenger redd for å vise hvem jeg er, fortsetter han, ute i miljøet blir det å være snill og grei oppfattet som en svakhet. Nå ser jeg lysere på fremtiden enn noen gang og en tung bør er borte fra skuldrene mine.

På mandag drar James og resten av gruppa hans til videre behandling i Tyrilistiftelsen. Neste uke kommer det en ny gruppe med håpefulle innsatte inn på Stifinnern.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk