Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vern og vekst i Vik

Fengselet åpnet den 15. mai 1865 som det eneste fengselet i Nordre Bergenhus Amt. Da er det en god idé å ringe Riksantikvaren før du begynner å pusse opp.

Fengselsleder Roy Stadheim er fullt klar over at han som fengselsleder i 144 år gamle Vik fengsel også står som forvalter av viktige deler av landets kulturminner.

Roy Stadheim (øverst)og Per Våge

- Riksantikvaren har vært her på synfaring, og de er så langt godt fornøyd med jobben som er gjort, sier fengselslederen. – I den nye åpne avdelinga som har gitt oss 11 soningsplasser, har vi beholdt de gamle celledørene fra midt på attenhundretallet. Og vi har fått noe så sjeldent som et åpent fengsel med gitter framfor vinduene. Men fengselshverdagen ellers bærer i høyeste grad preg av å være en åpen soning. Noe de innsatte også kan skrive under på.

Men så har de da også vært med på restaureringsarbeidet.

God arbeidstrening
I Sogn og Fjordane går man nye veier for å beskjeftige innsatte ved det gamle fengslet i Vik. Her pusser fangene opp det gamle fengslet og det sparer staten millioner av kroner på, meldte NRK Sogn og Fjordane tidligere i år. Og fengselslederen mener det ikke bare er en god modell rent økonomisk, men at det også er en god løsning for de innsatte. Som ikke bare får god arbeidstrening – men også ekte opplevelser av mestring.

En moderne anstalt
I august i fjor ble også spaden satt i jorda for det nye sørvisbygget ved fengselet. Kostnadsrammene for dette bygget har vært 14 millioner – et anlegg som inneholder skoleavdeling, verksted, vaskeri, trimrom, bibliotek og kontor. 

- Endelig er Vik fengsel blitt en moderne anstalt der straffedømte kan få et innhold i soninga som gjør de bedre rusta til å møte samfunnet den dagen de har sonet ferdig hos oss, sier Stadheim. Men legger til at utvidelsen som Vik nå har fått også forplikter på annen måte:

- I den nye Stortingsmeldinga er det lagt stor vekt på at pårørende skal få mulighet for mer kontakt med innsatte. Dette er naturligvis spesielt viktig for barn som har en av foreldrene sine i fengsel. Ei satsing vi tror etter hvert vil gjenspeile seg i bedre besøksfasiliteter også her i Vik. Vi kan i dag tilby et rom på 10 kvadrat – uten toalett. Ny besøksavdeling og gymsal står derfor helt øverst på ønskelista vår nå. Sier Stadheim.

I og med nyetableringa har Vik fengsel nå en kapasitet på 39 soningsplasser.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk