Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vellykkede sparetiltak

Ved Bodø fengsel innførte fengselsleder Marte Hellnes i januar 2013 sparetiltak på vann, strøm og avløp. Og det har nyttet!

Over 170 000 spart på et år

Tiltakene som ble iverksatt var bl.a. å slå av lys i lokaler som blir stående tomme over et lengre tidsrom, slå av PC-er/skjermer på kontor som forlates for dagen, påse at innsatte slår av lys og TV når de føres til skole/arbeid, slå av lyset i luftegården når denne ikke er i bruk, montering av sparedusjer og spareventiler på batterier i vaskene på cellene, el-kjeler til oppvarming av vann, se til at vinduer i avdelingsfellesskapet er lukket for natta, og at man ikke forlater kontoret for dagen med åpne vinduer.

Det er ikke å legge skjul på at noen opplevde sparetiltakene som er herk, sier fengselsleder Marte Hellnes, men gladnyheten er at kombinasjon av tiltak fra Statsbygg og fengselets spareadferd har gitt synlige resultater. Statsbygg har gått gjennom strøm- og vannforbruk for 2012 og 2013. Forbruket til Bodø fengsel er redusert og den økonomiske besparelsen er på over kr 170 000,-.

Flere miljøpiloter i 2014

I direktoratets disponeringsbrev til kriminalomsorgens regioner for 2014, vil det trolig bli foreslått å fastsette et mål om en samlet energibruksreduksjon på fem prosent i løpet av 2015. Bodø fengsel er et av fengslene som i 2014 skal delta i en pilot for å teste ut ulike virkemidler og tiltak for å redusere energiforbruket i kriminalomsorgen. De gode resultatene etter at sparetiltakene ble innført i fengselet, er motiverende når Bodø fengsel nå skal i gang med miljøpiloten.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk