Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Varsling av fornærmede og etterlatte

Justis- og politidepartementet vil påanke Oslo tingretts dom om at fornærmede/etterlatte har klageadgang ved permisjonsvedtak.
Gjennom medieoppslag i helgen har det oppstått uklarhet med hensyn til hvilke regler som gjelder under straffegjennomføring for varsling av fornærmede og etterlatte, og om det gjelder en klagerett for disse ved permisjonsvedtak.

Klagerett for fornærmede og etterlatte

Ada Sofie Austegard har anlagt sak mot staten ved Justis- og politidepartementet om fornærmede/etterlatte har rettslig klageinteresse ved permisjonsvedtak. Ved Oslo tingsretts dom av 7. september 2007 tapte staten saken. Dommen er ikke rettskraftig og vil bli påanket av staten ved Justis- og politidepartementet.

Straffegjennomføringslovens regler om varsling

Slik straffegjennomføringsloven lyder i dag, skal kriminalomsorgen varsle fornærmede i straffesaken eller etterlatte på forhånd om tidspunktet for permisjoner, avbrudd i straffegjennomføringen og prøveløslatelse fra fengselsstraff. Formålet med varslingsreglene er å gi fornærmede eller etterlatte informasjon om at domfelte kan påtreffes. Varselet skal som hovedregel gis skriftlig og i tilstrekkelig god tid, slik at fornærmede eller etterlatte kan innrette seg etter det. Stortinget har nylig vedtatt enkelte endringer i straffegjennomføringsloven som innebærer en utvidelse med hensyn til i hvilke tilfeller fornærmede i straffesaken eller etterlatte kan varsles. Dette gjelder blant annet ved gjennomføring av straff utenfor fengsel, ved frigang, når domfelte unndrar seg gjennomføringen av fengselsstraff, forvaring eller strafferettslige særreaksjoner og ved prøveløslatelse fra forvaring eller strafferettslige særreaksjoner. Endringene er ikke trådt i kraft.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk