Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Utvidelse av fengselskapasiteten

Revidert nasjonalbudsjett:

Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett å bevilge 37,7 millioner kroner til å utvide fengselskapasiteten, rehabilitering av eksisterende fengsler og alternativ til fengsel for rusmisbrukere.

I budsjettforslaget, som ble lagt frem i dag, foreslås det å bevilge 25,5 millioner kroner til å øke fengselskapasiteten. Dette skal blant annet brukes til å øke kapasiteten med 91 plasser i løpet av 2005. Plassene fordeles med 12 plasser i Oslo, 2 ved Vadsø fengsel, 32 ved Hustad, 13 ved Sandeid, 4 ved Vik, 6 i Vadsø, 10 ved Bastøy og 12 ved Hof fengsler. Plassene i Oslo og de to i Vadsø er lukkede, resten er åpne. Videre foreslår Regjeringen 2 millioner kroner til å igangsette prosjektering av et fengsel i Indre Salten/Sørfold i Fauske kommune, noe øst for Bodø, som kan ha 100-125 plasser.

Plassene ved Hof er egentlig en sikkerhetsmessig oppgradering av fengslet som igjen skal muliggjøre en bedre kapasitetsutnyttelse enn dagens 82 % utnyttelse av de 105 eksisterende plassene.

Halden
Gjennomgangen av mulige kostnadsreduserende i forbindelse med nytt fengsel i Halden er avsluttet og en revidert kostnadsramme foreligger for ekstern kvalitetssikring. Departementet vil vurdere om et nytt fengsel i Halden også bør ta høyde for et utbyggingstrinn to, dersom det viser seg hensiktsmessig i forhold til å redusere enhetskostnadene og oppnå stordriftsfordeler. Saken vil bli omtalt i neste års budsjettproposisjon.

Hvalsmoen
Justisdepartementet har avsluttet vurderingen av mulighetene for å bruke forsvarets leir på Hvalsmoen, ved Hønefoss, til fengselsformål. Det foreslås ikke fengselsutbygging i Hvalsmoen leir.

Ullersmo
For å unngå at Ullersmo fengsel må stenge, foreslår Regjeringen å bevilge 11,3 millioner til nødvendige utbedringer.

Stavanger
Videre foreslåes det å oppgradere sikkerheten ved Stavanger fengsel på grunn av den forestående rettsaken mot de som er tiltalt for å ha ranet NOKAS i Stavanger.

Narkotikaprogram med domstolskontroll
Regjeringen foreslår å bevilge i alt 2,9 millioner i 2005 til å prøve ut narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) i to storbykommuner i andre halvår 2005, forutsatt Stortingets tilslutning til det lovendringsforslaget som nylig ble fremmet. Justisdepartementet skal dekke 1,4 millioner av beløpet, 1,5 millioner dekkes av Helse- og omsorgsdepartementet mens Utdannings- og forskningsdepartementet tar sin del innenfor egen ramme. ND er et særskilt program for rusmisbrukere, som har begått narkotikarelatert kriminalitet. Retten skal kunne fastsette at domfelte må gjennomføre programmet som vilkår for å utsette straffegjennomføring i fengsel.

Forvaltningssamarbeid
Også på andre områder omtaler Revidert nasjonalbudsjett det som skjer under straffegjennomføringen og det nødvendige forvaltningssamarbeidet. Helse, bolig, undervisning, bibliotek, tiltak for de yngste lovbryterne og for foreldre som sitter i fengsel er området hvor kriminalomsorgen skal bedre samordningen av tiltak og planer for den enkelte innsatte og domfelte.

Relaterte dokumenter:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk