Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Utstilling om hvordan det er å sitte i fengsel

Bok ble til utstilling i en container

Mandag 5. mars starter turneen med utstillingen «Fengslet» som skal besøke flere videregående skoler i Rogaland. Utstillingen vises inne i en container, og er laget med utgangspunkt i spørsmålet: «Hvordan er det å sitte i fengsel?»
Fengselskorridor grønne dører

Hvordan er det å sitte i fengsel?

Utgangspunktet for utstillingen er boka «Fengslet» skrevet av forfatter Bjørn Arild Ersland. Gjennom et helt år fulgte Ersland en innsatt i Stavanger fengsel for å finne noen svar på spørsmålet «hvordan er det å sitte i fengsel?». Forfatteren begynte å skrive bok om den innsatte, men gradvis overtok hovedpersonen selv skrivingen av boka. “Fengslet” ble en bok som både inneholder forfatterens betraktninger om fengselslivet sett fra utsiden, og den innsattes dagbok om livet sett fra innsiden. Boka ble nominert til Brageprisen og til Kulturdepartementets sakprosapris for ungdom.

Innsattes dagboknotater på utstilling

Utstillingen presenterer historien til «Jon» som satt inne for en narkotikaforbrytelse, og på utstillingen kan hele dagboken hans leses på containerveggene. Asbjørn Jensens fotografier fra Stavanger fengsel setter stemningen, og viser et direkte innblikk i livet bak murene. Oppslag med daglige regler og rutiner forteller om hvordan livet i fengselet er styrt og regulert. Utstillingsrommet, containeren, er litt større enn en fengselscelle, og forteller mye om hvor trangt livet i fengsel kan være.

Den kulturelle skolesekken

Randaberg kommune har tatt initiativet til å realisere utstillingen, det er Den kulturelle skolesekken i Rogaland fylkeskommune som gjør tilbudet tilgjengelig for alle de videregående skolene, tilrettelegger, og har ansvaret for turnéperioden. Til sommeren vil utstillingen være åpen for alle, på Tungenes fyr i Randaberg.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk