Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel åpnet

Den nye ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel er et fengsel både i teknisk og juridisk forstand, men den ser ikke sånn ut.

Bjørgvin ungdomsenheten

Ungdomsenheten i fengselet i Åsane utenfor Bergen har vært i drift siden desember i fjor og ble offisielt åpnet 10. juni. Den er bygget spesielt for å huse unge lovbrytere under 18 år, både varetekts- og domsinnsatte.

 

Få barn i fengsel

Det er et mål at barn ikke skal sitte i fengsel. Men selv om alternative reaksjonsformer benyttes så langt som mulig, så er det likevel noen få tilfeller der fengsel ikke er til å unngå. Dette gjelder særlig der unge har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd, eller hvor personen har en atferd som er slik at samfunnet må beskytte seg mot vedkommende.

Bygget i Bjørgvin fengsel har som resten av fengselet en fortid som en del av Vestlandsheimen, en tidligere institusjon for psykisk utviklingshemmede. Det er på to etasjer og måler 1520 kvadratmeter. Det er nå fullstendig rehabilitert, og kun ytterveggene i betong står igjen fra det opprinnelige bygget.

Det har vært et mål at ungdomsenheten ikke skal se ut som en institusjon: Den har riktignok et høyt gjerde rundt seg, men ingen mur. Det er ikke gitter foran vinduene, men de har sikkerhetsglass. Inne er det tregulv og harmoniske farger. De ansatte lar uniformen ligge og går i sivile klær. 

Bygget har fire vanlige beboelsesrom, en plass for bevegelseshemmede og en sikkerhetscelle. Det har også en besøksleilighet, en leilighet for botrening og undervisningsrom. Utearealene gir rom for fysisk utfoldelse. 

Ved en enkel seremoni i det kombinerte kjøkkenet og oppholdsrommet i ungdomsenheten overrakte Statsbyggs byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg nøklene til statssekretær Vidar Brein-Karlsen, som ga dem videre til Leif Waage, assisterende regiondirektør i kriminalomsorgens region vest, som i sin tur overlot dem til Harald Åsaune, fengselsleder i Bjørgvin fengsel.

Får en nøkkelrolle

- Jeg bryr meg ikke om at det regner i Bergen i dag, for sola skinner uansett over huset her, sa Brein-Karlsen i sin tale. Han sa også at ungdomsenheten får en nøkkelrolle i rehabiliteringen av unge lovbrytere i tiden fremover.

-Jeg er imponert over hvordan enheten drives og over den kompetansen de ansatte har. De ser innsatte som individer og styrer mot at de skal tilbake til samfunnet, sa HR-direktør Susanne Nor i Kriminalomsorgsdirektoratet.

- Dette er et bygg som vil mye, sa Leif Waage, assisterende regiondirektør i kriminalomsorgens region vest. Han pekte på de mange mulighetene bygget gir, og på at innholdet i straffegjennomføringen for denne gruppen lovbrytere faktisk vekker oppsikt internasjonalt.

Kontroversielt

Fengselsleder Harald Åsaune konstaterte at barn i fengsel er kontroversielt, og at det å drive en slik ungdomsenhet er en hårfin balanse mellom straff og omsorg.

Antall innsatte under 18 år i norske fengsler har gått betydelig ned de siste årene, og i øyeblikket sitter kun to personer i denne aldersgruppen i fengsel.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk