Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Umiddelbar soning av korte dommer

Det blir nå slutt på at domfelte med korte dommer må vente lenge i soningskø.
Ilseng fengsel
Justisdepartementet og Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) etablerer en mulighet for at straffedømte kan ta kontakt med kriminalomsorgen og avtale en rask innsettelse til soning av dom.

Nedgang i soningskøen

Soningskøen har gått ned fra rundt 2500 dommer ved årsskiftet til 1826 per 22. juni. Den viktigste årsaken til nedgangen er den høye kapasitetsutnyttelsen i fengslene. På tross av dette er det stadig enkelte ledige plasser i fengsler med lavere sikkerhetsnivå (også kalt åpne fengsler). Dette er plasser som kan fylles opp med domfelte som skal sone korte dommer. - Det er svært uheldig at enkelte domfelte som skal sone en kort dom må vente i lang tid på innkallingen til soning. Det er en målsetting at alle straffereaksjoner skal iverksettes raskt og senest innen to måneder etter at kriminalomsorgen har mottatt dommen, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Justisdepartementet.

Kriterier for å søke

For at personer med korte dommer skal kunne komme raskt inn til soning, sender KSF nå ut et brev der det åpnes opp for at domfelte kan ta direkte kontakt med kriminalomsorgen og avtale en umiddelbar innsettelse til soning av fengselsstraff. Ordningen vil som hovedregel gjelde dommer under 90 dager og for domfelte som skal sone i åpne fengsler. Det er en forutsetning for å avtale en slik oppstart at kriminalomsorgen må ha mottatt dommen til fullbyrdelse fra politi/påtalemyndighet, og at det ikke foreligger sikkerhetsmessige forhold som tale mot en slik ordning. Den domfelte må på sin side være villig til å reise til et fengsel som ligger langt fra hjemstedet. Justisdepartementet mener at denne ordningen både vil føre til at flere domfelte soner en kort dom på egnet tidspunkt og at ledig kapasitet i de åpne fengslene blir fylt.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk