Mobil Versjon

Tre fengselsband til Notodden bluesfestival

”Jailhouse Stage” er tittelen på et nytt og nyskapende prosjekt på Notodden Blues Festival. Bluesband fra Skien, Bastøy og Ravneberget fengsel skal opptre på festivalens åpningsdag 2. august.
jailhous blues notodden 2012

Banebrytende

Både i norsk festivalsammenheng og i kriminalomsorgssammenheng må dette ses på som en banebrytende nyvinning. Notodden Blues Festival er knutepunkfestival for musikkformen blues i Norge, og er blitt tildelt prisen ”Keeping the Blues Alive Award” som en av verdens beste bluesfestivaler. Arrangøren mottar årlig 3000 henvendelser fra band fra hele verden som ønsker å få spille på festivalen, bare noen få slipper til. Men til sommerens festival skal ”Skyldig som faen” fra Bastøy fengsel, ”Prison Maniacs” fra Telemark fengsel og ”Forbidden Fruits” fra Ravneberget åpne kvinnefengsel spille på scenen Tapperiet på åpningsdagen. Hvert band består av en besetning på 5 – 7 musikere, og prosjektet gjennomføres innenfor de begrensninger som settes av Kriminalomsorgen Region Sør og det enkelte fengsel som sender sitt band.

Har fulgt bluesopplæring i norske fengsler nøye

- Vi har fulgt utviklingen av bluesopplæring i norske fengsler nøye og er imponert over det vi har sett. Vi har i hele vår festivalhistorie vært opptatt av opplæring i blues og av å være en viktig samfunnsaktør. Med dette ønsker vi nå å bidra til ytterligere utvikling og suksess for dette målrettede arbeidet med blues bak fengselsmurerne i Norge. Vi ble kontaktet av prosjektleder Bjørn Andersen, avdelingsinspektør Magnar Haugen i Telemark Fengsel og bluesmusiker og instruktør Trond Ytterbø fra Notodden Blues Band. De la fram ideen de hadde om Jailhouse Stage, og vi fattet umiddelbart interesse. Jeg fikk en innføring i bluesprosjektet i Telemark fengsel da jeg var der og spilte for en tid tilbake, og ble imponert over hvor bra det fungerte. Vi ser frem til dette, sier kunstnerisk leder i Notodden Blues Festival, Jostein Forsberg.

Vill ide ble virkelighet

- Da er denne ”ville” ideen min fra 2010 endelig en blitt realitet, og sluttresultatet ble over all forventning! sier Bjørn Andersen. Han er tidligere innsatt ved både Skien og Bastøy fengsel, og har vært den mest sentrale pådriveren for blues-satsinger ved begge fengslene. - En av Europas største bluesfestivaler som åpner for band fra norske fengsler som et fast årlig innslag på en av hovedscenene og en kriminalomsorg som lar dette skje. Vel, dette vil garantert bli gjenstand for meget stor medieinteresse både fra norske og utenlandske medier, sier Andersen. (bilde: Kjell Aulie)