Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Torturovervåkningskomitéen til Norge

Europarådets torturovervåkningskomité er fra mandag 3. oktober på besøk i Norge. I tråd med sitt mandat skal komitéen blant annet besøke arrester, fengsler, psykiatriske sykehus, mottak for flyktninger og andre institusjoner hvor enkeltpersoner og grupper er berøvet sin frihet. Hvis det anses nødvendig, fremmer komitéen forslag om forbedringer til myndighetene. Komiteen var forrige gang i Norge i 1999.

I artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen understrekes det at ingen skal utsettes for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Artikkelen dannet utgangspunkt for at det i 1989 ble utarbeidet en egen europeisk konvensjon, som gir det formelle mandatet for Torturovervåkningskomitéen (CPT).

Europarådets torturovervåkningskomité legger to prinsipper til grunn for sitt arbeid: vilje til samarbeid og konfidensialitet. Komitéen bestreber seg på å etablere et tillitsfullt samarbeid med ansvarlige myndigheter. Oppgaven er å beskytte og ivareta interessene til personer som er berøvet sin frihet, ikke å fordømme land. Komitéens møter er derfor lukkede, og rapportene er i prinsippet konfidensielle. Dersom et land unnlater å samarbeide og avviser å ta hensyn til anmerkningene i rapportene, kan imidlertid komiteen ensidig beslutte å komme med en offentlig uttalelse. Landene kan på eget initiativ velge å publisere komitéens rapporter.

Les mer på nettsidene til Justisdepartementet
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk