Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

TOG ble årets bostedsløshetstiltak

I halvannet år har TOG-avdelingen i Oslo fengsel arbeidet for å sikre innsatte gode botilbud ved løslatelse. I dag vant de Statens tiltakspris for bostedsløse.
TOG ble årets bostedsløshetstiltak
Overgangen mellom fengsel og frihet er for mange domfelte en svært problematisk fase. Som et forsøk på å øke kvaliteten i løslatelsesarbeidet, startet Kriminalomsorgen region øst opp 'Tiltak overfor gjengangere (TOG)', et prosjekt som har som siktemål å redusere kriminaliteten hos domfelte med mange og hyppige lovbrudd. I dette arbeidet er egnet bolig svært viktig for å klare å leve et kriminalitetsfritt liv. I konkurranse med 21 andre foreslåtte tiltak ble prosjektet "Bosetting av prøveløslatte fra TOG-avdelingen" i ettermiddag tildelt Statens tiltakspris for bostedsløse for 2007. - Gratulerer! Bosetting av prøveløslatte er et utmerket eksempel på godt arbeid for å forebygge og avskaffe bostedsløshet. Tiltaket har maktet å skape en bedre overgang fra fengsel til frihet: Omlag 80 domfelte har flyttet til egne boliger etter løslatelse fra Oslo fengsel gjennom dette prosjektet, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun delte ut prisen.

Fra fengsel til hva?


OM STATENS TILTAKSPRIS FOR BOSTEDSLØSE I 2007:
  • Statens tiltakspris for bostedsløse er en hederspris til aktører som våger å tenke nytt for å hindre bostedsløshet.
  • Prisen ble delt ut av kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.
  • Vinneren av Statens tiltakspris for bostedsløse i 2007, "Bosetting av prøveløslatte", er et prosjekt i Kriminalomsorgen region øst ved Oslo fengsel og Oslo friomsorgskontor.
  • Av de fire nominerte kandidatene var to fra kriminalomsorgen. Det andre prosjektet kalles "Fra fengsel til bolig" og arbeider for å redusere antall innsatte, med tilhørlighet i Oslo kommune, som er uten bolig. Dette skjer ved økt bolig- og sosialfaglig satsing inne i fengslene og i samarbeid med bydelene.
I rapporten Løslatt og hjemløs viser Byggforsk/NIBR og Kriminalomsorgens utdanningssenter at to tredeler av alle innsatte er bostedsløse to måneder eller mindre før løslatelsen. Videre oppgir nesten en tredel av dem som har to måneder eller mindre igjen av fengselsoppholdet at de skal bo i midlertidig tilbud, eller at de ikke vet hvor de skal bo. Én av fire sier at de skal bo hos andre.

TOG er en egen avdeling i Oslo fengsel med 15 innsatte og 10 ansatte. Gjennom nettverksbygging, bedre rutiner og samarbeid med andre instanser arbeider de her for å forbedre løslatelsesarbeidet og integreringsprosessen for de domfelte. Prosjektet har blant annet inngått en samarbeidsavtale med Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune (HEV) og Kriminalomsorgen region øst for å sikre prøveløslatte en bolig den dagen de løslates. Alle innsatte på TOG-avdelingen har i tillegg fått utarbeidet individuell plan i bosettingsarbeidet.

Avdelingen har faste månedlige informasjonsmøter om ulike temaer knyttet til det å bo. Ansvarsgrupper er en annen arbeidsform som brukes. Arbeidet er brukerstyrt: De domfelte velger selv tema og hvem som skal delta i arbeidet, og de skriver selv saksliste og referat.

Overføringsverdi

I juryens begrunnelse trekkes nettopp nettverksbygging og samarbeid frem som sentrale faktorer i deres vurdering:

- Tiden inne i fengsel utnyttes for å forberede innflytting i bolig, og øke forståelse og kunnskap om å bo. Samarbeid etableres med bydelene, frivillige organisasjoner og brukerorganisasjoner i bosetting av den enkelte, som derigjennom får hjelp og støtte. Dette omfatter også oppfølging. Omfanget av samarbeidsparter som ser på et helhetlig tilbud, ikke bare bolig, er stort, heter det.

Ifølge juryen har da også TOG-prosjektet noe å lære til andre lignende tiltak:
  • De har mer enn 70 personer, hvorav de fleste er bosatt i egen bolig, mens noen er til behandling i institusjon. For disse planlegges bosetting.
  • De har utviklet kartleggingsverktøy.
  • De har etablert rutiner for botrening i fengsel og frihet.
  • De har utviklet metodikk som bidrar til bedre boferdigheter hos den enkelte.
  • De har gitt kunnskapsoverføring internt og eksternt.
  • De har etablert bedre samarbeidsrutiner internt i kriminalomsorgen, dvs. arbeid med den kritiske fasen: overgang fra fengsel til frihet.
  • De har samarbeidet med ulike instanser, slik som bydeler, brukerorganisasjoner og frivillige organisasjoner, for å bosette løslatte.
  • De har dokumentert resultat og metode.
TOG ble årets bostedsløshetstiltak}"> {TOG ble årets bostedsløshetstiltak}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {TOG ble årets bostedsløshetstiltak} { 0+0100CPM0ENovember+0100RNovPMCET='%Europe/Oslo. %692 %2007' +01:00RENovember0X='<53ppm11 2007-11-12T16:37:53+01:00Mondaypm5353="12pm30Europe/Oslo">' +01:00+0100thCETNovember0X='' /}
{I halvannet år har TOG-avdelingen i Oslo fengsel arbeidet for å sikre innsatte gode botilbud ved løslatelse. I dag vant de Statens tiltakspris for bostedsløse. }
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk