Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tiltak for innsatte med behov for opplæring

Manglende grunnleggende ferdigheter som regning, lesing og skriving blant innsatte i fengsel viser et behov for tiltak. Samarbeidet med skolen og arbeidsdriften i fengslene er en viktig arena.
DSC_4207-1

Erfaringer og samarbeid

22. april ble det gjennomført en fagdag med fokus på grunnleggende ferdigheter og hvordan dette kan gjøres i et samarbeid mellom skole og arbeidsdrift. Til sammen 40 verksbetjenter, underverksmestere, verksmester, lærere og instruktører og ledere fra Trondheim fengsel, region nord og Charlottenlund vgs. deltok.

Målet med fagdagen var å gi informasjon om erfaringer og lærdom som er gjort i ulike tidligere prosjekter som Vox (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) har gjennomført i kriminalomsorgen, og å se på hvordan man kan dra nytte av disse erfaringene inn i nye prosjekter.

Vansker med regning og lesing

Kartlegging viser at ca. 60 prosent av innsatte og domfelte i fengsel opplever vansker med regning i dagliglivet. Ca. 40 prosent av de mannlig innsatte opplever også vansker med lesing og skriving. Blant de kvinnelige innsatte er tallene noe lavere, ca. 35 prosent. Tallene fremgår av egenrapportering som inngår i den nasjonale kartleggingen om utdanningsbakgrunn, utdanningsønske og motivasjon som ble gjennomført av Universitetet i Bergen i 2012. Tallene samsvarer med tilsvarende undersøkelser foretatt i utlandet.

Samarbeid skole og arbeidsdrift

Opplæring og dokumentasjon av grunnleggende ferdigheter (lesning, skriving, regning, muntlig tale og digitale ferdigheter) og samarbeid mellom arbeidsdriften som er inne i fengslene og skolene som underviser innsatte har vært viktig og avgjørende for gode resultater i alle prosjektene Vox har gjennomført og som de presenterte på fagdagen.

En av konklusjonene fra fagdagen er at enda tettere samarbeid mellom arbeidsdrift og skole i fengsel kan gjøre det mulig å få trening i disse grunnleggende ferdighetene samtidig som de innsatte kan utføre oppdrag med renhold, kjøkken, kantine, ytre vedlikehold, arbeid på verkstedene osv.

Arrangørene av fagdagen var Kriminalomsorgen region nord, Trondheim fengsel og Charlottenlund videregående skole, skoleavdelingen i Trondheim fengsel i samarbeid med Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) og Fylkesmannen i Hordaland.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk