Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tiltak for å redusere soningskøen

Soningskøen omfatter dommer som har ventet mer enn to måneder fra de ble rettskraftige uten at soning av straffen er påbegynt. Ved utgangen av mars 2005 var soningskøen på 2 517 ubetingede dommer. For å redusere køen har kriminalomsorgen iverksatt en rekke tiltak. Det viktigste er etablering av nye fengselsplasser. Andre tiltak av midlertidig karakter er fremskutt løslatelse og dublering - det vil si at enkeltceller tas i bruk som dobbeltceller.

Nye fengselsplasser
Fra 2002 og frem til i dag er det etablert til sammen 292 nye fengselsplasser. I tillegg skal det i løpet av året etableres 29 nye fengselsplasser ved Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg, og Drammen fengsel. Dette gir totalt 321 nye fengselsplasser.

Fremskutt løslatelse og dublering
I forbindelse med budsjettbehandlingen har Stortinget vedtatt regjeringens forslag om at innsatte kan løslates noen dager før dommen er ferdig sonet. Tiltaket kommer i tillegg til alle kapasitetsutvidelsene som er iverksatt for å øke den faktiske fengselskapasiteten. Ved siden av å bidra til redusert soningskø, skal det også sikre politiet tilstrekkelig antall varetektsplasser.

Hjemmelen for tiltaket finnes i straffegjennomføringsloven, og Kriminalomsorgens sentrale forvaltning har i rundskriv gitt utfyllende retningslinjer for praktiseringen av ordningen.

Fremskutt løslatelse kan gis etter følgende kriterier:
  • Domfelte med dommer på under 90 dager kan løslates 5 dager før de ellers ville blitt løslatt. For de aller korteste dommene, hvor det ellers ikke er anledning til å innvilge prøveløslatelse, gir ordningen løslatelse ned til bare én dag før tiden.
  • Domfelte med dommer på 90 dager eller mer kan løslates 10 dager før de ellers ville blitt løslatt.
  • Domfelte med dommer på 6 måneder eller mer kan løslates 20 dager før de ellers ville blitt løslatt.
Ingen automatikk
Det er ingen automatikk når det gjelder innvilgelse av prøveløslatelse. Ordningen kan bare benyttes hvis de øvrige vilkår for løslatelse på prøve er oppfylt. Fremskutt løslatelse skal ikke gis hvis omstendighetene etter en totalvurdering gjør det utilrådelig. Det skal særlig legges vekt på domfeltes atferd under gjennomføringen av straffen, og om det er grunn til å anta at domfelte vil begå nye straffbare handlinger. Det er de samme vurderinger som gjøres ved søknad om prøveløslatelse etter at 2/3 av straffen er sonet. Statistikk fra årene 2001 - 2004 viser at løslatelse på 2/3 tid ble avslått i henholdsvis 20 prosent av tilfellene i 2001, 21 prosent i 2002, 24 prosent i 2003 og 25 prosent av tilfellene i 2004.

Effekt av de midlertidige tiltakene
I 2004 ble omlag 8 350 personer løslatt fra domssoning. Av disse ble 4421innvilget fremskutt løslatelse - altså noe over halvparten av de som løslates. Totalt utgjorde dette 23 037 innsparte døgn, noe som tilsvarer 63 fengselsplasser.

Ved utgangen av mars 2005 hadde 1 524 personer fått innvilget fremskutt løslatelse. Dette tilsvarer om lag 11 850 innsparte døgn hittil i år. Det forventes at bruk av fremskutt løslatelse vil gi en effekt som tilsvarer minst 108 fengselsplasser i 2005.

Når det gjelder dublering, tilsvarte dette tiltaket i 2004 39 fengselsplasser.

Relaterte artikler:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk