Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tendens til nedgang i narkotikamisbruket

Ni av ti urinprøver som ble foretatt i norske fengsler i 2004 var uten påvisning av illegalt inntak av narkotika. Med unntak av 2002 må man tilbake til 1997 for å finne en lavere andel. I hovedsak kan det konkluderes med at narkotikamisbruket i fengslene er stabilt, men med fortsatt tendens til nedgang.

Rusmiddel- og dopingstatistikken i fengslene 2004 må ses i sammenheng med at det til enhver tid var nær 3 000 innsatte. Totalt var det 11 019 nyinnsettelser i fengsel i 2004 (varetekt eller dom), og antall innsatte var til enhver tid 2 977. Ifølge FAFOs levekårsundersøkelse har ca 60 % av de innsatte et misbruksproblem i perioden før de ble satt i fengsel.

Kontrollvirksomheten for å hindre rusmisbruk under soningen skjer på flere måter, og den samlede kontrollaktiviteten i fengslene økte i 2004. Antall urinprøver er imidlertid redusert vesentlig. Dette skyldes i hovedsak at det ble satt et tak på totalt 24 000 prøver for analyse ved Folkehelseinstituttet. Fortsatt er ca 90 % av alle urinprøver uten påvisning av illegalt inntak av narkotika. Med unntak av 2002, må man tilbake til 1997 for å finne en lavere andel. Det er en relativt stor økning i analyserte prøver som er påvist for legal medisinering. Også andel nektelser i å avgi prøve har økt.

Høyere kontrollaktivitet
Aktivitetsnivået rundt ransakinger og hundesøk var høyere enn tidligere år. På tross av dette er det noe færre beslag av narkotika, mens det var en økning i beslag av brukerutstyr. Størrelsen på enkeltbeslag av stoff er gjennomgående svært liten, i hovedsak brukerdoser. Det er fortsatt cannabisrelaterte beslag og påvisninger som dominerer. En av årsakene til dette er at samme brukerdose (sigarett) blant annet kan røykes av flere innsatte samtidig.

Det er nedgang i omfang av kontroll med narkotikatoalett, men andelen funn er høy - med hele 54 %. Omfanget av røntgenkontroll av innsattes kropp har gått ned fra 48 tilfeller i 2003 til 22 tilfeller i 2004. Andel funn har likevel økt med ca 5 %.

Antall undersøkelser av kroppens hulrom er redusert fra 11 tilfeller i 2003 til 3 tilfeller i 2004. Andelen funn er lav, kun ett funn. Disse tre kontrollformene er de mest inngripende, og de er derfor heller ikke mye brukt. Andelen funn må imidlertid anses som noe lav ved røntgenkontroll og undersøkelser av kroppens hulrom, noe som fortsatt angir et potensial for bedre vurdering av kravet til mistanke for å gjennomføre slik kontroll.

Tendens til nedgang
I hovedsak kan det konkluderes med at narkotikamisbruket i fengslene er stabilt, med fortsatt tendens til nedgang. I forhold til situasjonen som politi og tollvesen rapporterer om i samfunnet for øvrig, må dette sies å være et positivt trekk. Tatt i betraktning den høye beleggsprosenten i fengslene med stor belastning på de ansatte, tyder dette på en god innsats for å forhindre stoffmisbruk under soningen.

Antall alkoholtester har gått noe ned, men det er også en nedgang i andel prøver som viser illegalt inntak i fengslene/nektelser (fra 0,6 % i 2003 til 0,4 % i 2004). Funn av alkohol har økt, og funn av tilvirkningsutstyr har gått noe ned. Hoveddelen av disse beslagene gjøres i forbindelse med innsettelse/ankomst til fengslene.

Sentrale dokument:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk