Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Temarapport om bruk av isolasjon i norske fengsler

I september lanserte Nasjonal institusjon for menneskerettigheter en rapport om bruk av isolasjon i norske fengsler. Rapporten konkluderer med at norske fangers rettssikkerhet er for dårlig ivaretatt.

Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NI) ligger under Norsk senter for menneskerettigheter. Rapporten som NI lanserte i september er en faglig utredning som belyser bruk av isolasjon i norske fengsler opp mot våre internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Utredningene som rapporten bygger på tar for seg reglene i straffegjennomføringsloven som regulerer fengselsbesluttet isolasjon. Utredningen ble igangsatt på bakgrunn av kritikk fra ulike internasjonale og nasjonale organer mot bruken av isolasjon i Norge.

Problematisk regelverk

Rapporten viser flere problematiske forhold med norsk regelverk og praksis for bruk av isolasjon. Det handler blant annet om hjemmelsgrunnlag for  bruken av isolasjon og at isolasjon brukes i uforholdsmessig stor grad ved noen fengsler.

Les hele rapporten her.

Ulik praksis

På lanseringsseminaret for rapporten var både ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning Marianne Vollan og direktør ved Halden fengsel Are Høidal tilstede. De presiserte at det viktig å få en bedre oversikt over bruken av isolasjon i norske fengsler. Are Høidal påpekte også at skjønnspregede regler åpnet for ulik praksis ved forskjellige fengsler.

Nasjonal institusjon for menneskerettigheter oppfordret Justis- og beredskapsdepartementet til å ta en grundig gjennomgang av bruka av isolasjon i norske fengsler.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk