Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Teaterforestilling av og med innsatte i Ringerike fengsel

Det ble gjennomført et 14 dagers teaterverksted i regi av fritidstilbudet og Vardeteatret i Ringerike fengsel.  Innsatte jobbet fulle dager, også enkelte kvelder samt en søndag.

Askeladden og instukt+©r
Askeladden og instruktør

Fra fire forskjellige nasjoner

Det var i alt 17 påmeldte hvorav 11 som ville fortsette etter informasjonsmøtet. Disse var fra Litauen, Nigeria, Polen og Norge. Med et frafall på to, var det ni som var med helt til slutt - de to andre ble sendt til åpne fengsler. To fritidsledere gikk inn og overtok de ledige rollene. Det var ikke et ønske å ta inn nye folk da gruppen fungerte svært bra.

Askeladden og de gode hjelperne

Det var opprinnelig tenkt at det skulle tas utgangspunkt i eventyr, fortrinnsvis fra Jørgen Moe. Særlig fordi Moe var fra distriktet og at det i år var hans 200 års jubileum. Gruppen valgte likevel Espen Askeladd og de gode hjelperne, selv om det var Asbjørnsen som sto for dette eventyret. Valget ble begrunnet ut fra antall skuespillere og at de kunne vise filmen som Ivo Caprino hadde laget i sin tid. I alt var det 17 roller, mange klarte med glans å spille to roller.

På engelsk

Det ble avholdt tre forestillinger for fellesskapsavdelingene, alle på kveldstid. Det ble også lagt inn sanger i skuespillet. Forestillingene gikk på engelsk, noe som var en fin utfordring da flere viste seg ikke å beherske engelsk så godt som de kanskje hadde trodd på forhånd.

Askeladden og steinspiseren
Roger som Askeladden, Thomasz som Steinspiseren

Hvorfor teater?

I Ringerike fengsel erfarer de at kreative prosesser som krever konsentrasjon og gruppesamarbeid gir deltagerne følelsen av mestring. Innsatte må stole på hverandre, alle er like viktige for sluttresultatet. På mange måter kan teaterprosjekter sammenlignes med øvrig programvirksomhet, da ett av målene er å endre negativ tenkning og handling.

Enkelte ville kun styre lys og lyd, men tok i stede roller underveis i prosessen. Ingen ville synge, men sang ble det, Roger (Askeladden) sang til og med solo. Alle fikk komme med innspill på hvordan de ulike rollene skulle utformes, noen skrev egne tekster som de øvde på etter hver kursdag.

Forestillingene ble en suksess, flere innsatte som var tilskuere ga tilbakemelding at om det ble flere teaterprosjekter, så ville de melde seg på. Instruktør var Jo Skjønberg fra Vardeteatret, han har vært til stede flere ganger før, og fritid sier de er meget fornøyd med samarbeidet med ham.

I tillegg var Simon Revholt musikalsk leder, og gjorde sitt til at forestillingen ble så vellykket som den ble. Han fikk alle til synge, også fritidslederne Olsen og Aabel.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk