Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Styrking av kriminalomsorgen

Statsbudsjettet 2006:

Regjeringen Bondevik II foreslår å øke bevilgningen for tiltak i kriminalomsorgen med 90,7 millioner i 2006. Dette innebærer blant annet startbevilgning til Halden fengsel, videre prosjektering av fengsel i Indre Salten, midler til vedlikehold av Ullersmo fengsel og økt aspirantopptak ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).

Bevilgningen til drift og vedlikehold i kriminalomsorgen er foreslått økt med 65,7 millioner. Dette skal dekke utgiftene til drift av 125 fengselsplasser som etableres i 2005, rehabilitering av Ullersmo fengsel og utgifter til prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll. I tillegg er det foreslått til sammen 25 millioner til Halden fengsel og prosjektering av fengsel i Indre Salten under Moderniseringsdepartementets budsjettkapitler. Med etablering av fengsler i Halden og Indre Salten vil kriminalomsorgen få en total ordinær kapasitet som nærmer seg forventet behov for fengselsplasser i 2010.

Halden fengsel
Det foreslås bevilget 20 millioner til oppstart av byggingen av Halden fengsel med 251 plasser. Beløpet er foreslått bevilget under Moderniseringsdepartementet. Kostnadsrammen for prosjektet er beregnet til 1,063 milliarder kroner, og det tas sikte på at Halden fengsel skal stå ferdig i løpet av 2009. Det skal legges til rette for at fengselet på et senere tidspunkt kan utvides med 250 plasser i et byggetrinn 2.

- Etablering av fengsel i Halden inngår i Regjeringens systematiske arbeid for å øke fengselskapasiteten i østlandsområdet og er et viktig bidrag for på sikt å fjerne soningskøen, sier statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet.

Kapasitetsutvidelsen medfører behov for driftsmidler, engangsinvesteringer og økt aspirantopptak ved KRUS. Likeledes vil det bli behov for økte bevilgninger til skolesektoren, helsesektoren og kultursektoren. Regjeringen vil komme tilbake til dette.

Prosjektering av fengsel i Indre Salten
I budsjettfremlegget er det foreslått en bevilgning på 5 millioner til videre prosjektering av et nytt fengsel med 100-125 plasser i Indre Salten i Fauske kommune. Beløpet er foreslått bevilget under Moderniseringsdepartementet. Når prosjekteringen har kommet noe lenger, vil departementet komme tilbake til en fremdriftsplan for prosjektet.

Narkotikaprogram med domstolskontroll
Stortinget har i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 81 (2004-2005) Om endringer i straffeloven (prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll) sluttet seg til regjeringens forslag om utprøving av narkotikaprogram med domstolskontroll. Programmet etableres som prøveprosjekt i Oslo og Bergen.

Rehabilitering av Ullersmo fengsel
I budsjettfremlegget er det foreslått 15 millioner til å videreføre utbedringene av Ullersmo fengsel i 2006.

Fremskutt prøveløslatelse
For å frigjøre plass i fengslene er det tatt i bruk en midlertidig ordning med fremskutt prøveløslatelse. For dommer under 90 dager kan det gis inntil 5 dagers fremskutt prøveløslatelse. For dommer mellom 90 dager og 6 måneder kan det gis inntil 10 dager, og for dommer over 6 måneder kan det gis inntil 20 dager. Det forventes at ordningen vil gi en effekt på i overkant av 120 plasser i 2005, og det legges opp til at ordningen videreføres i 2006.

Eiendomsforvaltningen
Kriminalomsorgen disponerer om lag 360 000 kvadratmeter bygningsmasse. Staten ved Justisdepartementet eier om lag 305 000 kvadratmeter av bygningsmassen i fengslene. Det legges opp til at eiendomsforvaltningen i fengslene som eies av Justisdepartementet, innlemmes i statens husleieordning under Statsbygg fra 1. januar 2007. Dette vil bidra til å synliggjøre ressursbruken som er knyttet til eiendomsmasse og til å profesjonalisere eiendomsforvaltningen. Videre skal tiltaket legge til rette for godt og verdibevarende vedlikehold og unngå opparbeiding av et fremtidig vedlikeholdsetterslep.

Det skal også settes i verk en handlingsplan for å utbedre vedlikeholdsetterslepet i fengslene i løpet av en femårsperiode.

Et særtrekk ved eiendomsforvaltningen i kriminalomsorgen er at innsatte deltar i vedlikeholdsarbeidet i fengslene. Dette skal videreføres også etter at fengslene er innlemmet i husleieordningen under Statsbygg.

Økt aspirantopptak ved KRUS
I forbindelse med betydelige utvidelser av fengselskapasiteten fra 2002 har det vært prioritert å øke antall fengselsbetjenter. I 2005 var nivået tilfredsstillende, og opptaket ble redusert til 100 aspiranter. Det legges opp til opptak av 125 aspiranter i 2006.

Høgskolebasert utdanning i kriminalomsorgen
Nivået og innholdet i norsk fengselsbetjentutdanning er meget godt. Departementet arbeider med sikte på å bringe utdanningen opp på høgskolenivå, og det anbefales at dette prioriteres fremfor etablering av et universitetsfengsel i Bergen.

Tilskudd til frivillige organisasjoner
Det er foreslått bevilget 12,442 mill kroner i tilskudd til frivillige organiasasjoner. Av dette er det foreslått at Elevator gis et tilskudd på 5,131 millioner, Foreningen for fangers pårørende gis et tilskudd på 0,764 millioner og WayBack (tidligere Livet etter soning) gis et tilskudd på 1,069 millioner. Tilskuddene er videreført på samme nivå som i 2005.

Relaterte artikler:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk