Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Styrking av innsattes og domfeltes tilknytning til arbeidsmarkedet

En ny forpliktende samarbeidsavtale mellom kriminalomsorgen og Arbeids- og velferdsetaten skal legge til rette for at domfelte og varetektsinnsatte kan styrke tilknytningen til arbeidsmarkedet. Et flertall av de innsatte er uten arbeid ved innsettelse, og muligheten for at de skal få og beholde arbeid begrenses ofte av manglende yrkeserfaring og utdanning.

- Ved å bedre muligheten for domfelte og innsatte i varetekt til å få og beholde arbeid etter løslatelse, kan man oppnå samfunnsmessige gevinster i form av lavere kriminalitet, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF).

Gjensidig forpliktelse
Hensikten med samarbeidsavtalen er å bidra til et forpliktende og systematisk samarbeid mellom kriminalomsorgen og Arbeids- og velferdsetaten. Avtalen, som ble undertegnet 11. september, skal ivareta prinsippet om at domfelte, innenfor rammene av straffegjennomføringen, har de samme rettigheter og plikter som befolkningen for øvrig.

Samarbeidsavtalen forplikter etatene gjensidig til å ivareta innsattes og domfeltes behov i gjennomføringen av NAV-reformen, og den skal videreføre det etablerte samarbeidet mellom kriminalomsorgen og NAV Arbeid.

Den nye samarbeidsavtalen bygger på den tidligere samarbeidsavtalen mellom Aetat og KSF, undertegnet 14. mars 2002.

Les avtalen:

SAMARBEIDSAVTALEN MELLOM KRIMINALOMSORGEN OG ARBEIDS- OG VELFERDSETATEN:
  • 1. juli 2006 ble trygdeetaten og Aetat slått sammen til én etat: Arbeids- og velferdsetaten. Sosialtjenesten beholder ansvaret for sine oppgaver etter lov om sosiale tjenester.
  • Det skal etableres et arbeids- og velferdskontor (NAV-kontor) i hver kommune. De lokale kontorene er et partnerskap mellom kommune og ny statsetat med et samordnet tjenestetilbud, og de skal baseres på forpliktende samarbeid nedfelt i lokale samarbeidsavtaler. Det skal etableres pilotkontorer i 25 kommuner i løpet av oktober 2006 og samtlige kommuner skal ha etablert felles NAV-kontor med statsetaten innen 2010. Til sammen utgjør arbeids- og velferdsetaten og den kommunale delen av NAV-kontorene den nye arbeids- og velferdsforvaltningen.
  • Kriminalomsorgen og daværende Aetat inngikk 14. mars 2002 en samarbeidsavtale der målet var å gi innsatte den hjelp og veiledning de trenger for å skaffe seg arbeid etter løslatelse. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) og det nyopprettede Arbeids- og velferdsdirektoratet ønsket så raskt som mulig en ny samarbeidsavtale. Avtalen ble undertegnet 11. september i forbindelse med en samarbeidskonferanse mellom kriminalomsorgen og Arbeids- og velferdsetaten.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk