Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Styrket opplæring for fengselsinnsatte


NY STORTINGSMELDING: Statsråd Kristin Clemet presenterte Stortingsmelding 27 (2004-2005, Om opplæring innenfor kriminalomsorgen, under en pressekonferanse i Oslo fengsel i dag. - Meldingen har ambisjoner om å utvikle undervisningstilbudet innen kriminalomsorgen til samme nivå som i det øvrige skoleverket, sa Clemet.
Regjeringen går inn for å styrke opplæringen for innsatte i norske fengsler gjennom å bedre den enkeltes mulighet for tilpasset opplæring. Mer målrettet opplæring, større vekt på yrkesfaglig utdanning og oppfølging etter straffer er viktige tiltak.

- Stortingsmelding nr. 27 (2004 -2005), Om opplæring innenfor kriminalomsorgen, har fått navnet "Enda en vår". Den har ambisjoner om å utvikle undervisningstilbudet innen kriminalomsorgen til samme nivå som i det øvrige skoleverket, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

Det er viktig at kvalitetsforbedringen i grunnopplæringen som nå skjer gjennom reformen Kunnskapsløftet, også kommer deltakerne innenfor kriminalomsorgen til gode.

- Dette gir særskilte utfordringer, både fordi opplæringen skjer inne i fengslet og fordi de innsatte har så ulike forutsetninger, sier Clemet.

Pilotprosjekt
Et viktig virkemiddel er å tilby realkompetansevurdering. En slik vurdering vil kartlegge hva slags utdanning den enkelte har behov for og samtidig være en verdifull dokumentasjon etter endt straffegjennomføring. Departementet vil derfor gjennomføre et pilotprosjekt der domfelte umiddelbart etter avsagt dom får tilbud om realkompetansevurdering og også tilbud om et helhetlig utdanningsløp som begynner før soning og fortsetter både under og etter soning.

Evalueringer tyder på at arbeidsdriften og driften av fengselet kan utnyttes bedre som læresteder for yrkesfaglig opplæring. Meldingen foreslår tiltak for å utvide tilbudet om yrkesfaglig utdanning. God yrkesfaglig utdanning gir bedre muligheter for arbeid etter endt soning.

Behov for kompetanseheving
Meldingen legger opp til kompetanseheving for lærerne i fengselsundervisning, særlig innen tilpasset opplæring. Undersøkelser viser at mange innsatte har lærevansker, og at det er stort behov for kompetanse i spesialundervisning.

Et problem som meldingen tar opp, er at opplæringen i fengsel følger skoleåret. Det betyr at mange innsatte går glipp av opplæring i sommermånedene. Meldingen foreslår at skolene finner løsninger på dette innen rammen av avtaleverket.

Det gis årlig opplæring til mellom 35 og 40 prosent av innsatte i norske fengsler. Av totalt 47 fengsler er det 13 som per i dag ikke gir tilbud om opplæring. Departementet vil se nærmere på behovet for å gi opplæring også ved disse fengslene.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk