Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Strafferettskonferansen 2009

Av Øystein Hauge

Barn og ungdom hovedtema under årets Strafferettskonferanse i Loen.
anne-merete
Like sikkert som brevannet gjennom Loenelva inviterer Friomsorgen i Sogn og Fjordane i mai til Strafferettskonferanse i den vakre vestlandsbygda.

Barn og ungdom

- Etter hvert som vi arbeidet fram årets program så vi snart konturene av en konferanse der barn og ungdom danna en slags rød tråd gjennom de to møtedagene våre. Og Strafferettskonferansen har god tradisjon i å sette dagsaktuelle tema på plakaten.

Friomsorgsleder Anne-Merete Ødven står med konferanseprogrammet i handa som åpner med en to timers gjennomgang av ”Samfunnsstraffen – rettslige utviklingstrekk” - et omfattende foredrag ved førstestatsadvokat Morten Holmboe hos Riksadvokaten. Men et program som derfra og ut mer eller mindre har barn og ungdom som gjennomgangstema.

Strafferettskonferansen i Loen starta for sytten år siden, den gangen som ei årlig samling for kriminalomsorgstilsatte, men etablerte seg senere som en konferanse aktuell for også andre deler av strafferettspleien.

Ungdomstiltaket

Og de 110 deltakerne under årets konferanse fikk med seg programposter som: ”Unge kriminelle – bak lås og slå?” ved Marthe Halvorsen, prosjektleder for Ungdomstiltaket - som snart skal åpne dørene i midertidige lokaler i Bergen fengsel. Og at det er store forventninger til tiltaket og det omfattende rammeverket som nå bygges opp rundt satsinga, er det ingen tvil om.  Tidligere i måneden sier regiondirektør Per Sigurd Våge dette til Bergensavisen:

- Hele prinsippet med tiltaket er å få barn ut av vanlige fengsler. Men da går kostnaden for den menneskelige faktoren fort opp. For oss er det spennende, og et viktig fremskritt for å prioritere de vanskeligste barna.

Andre programposter under årets Strafferettskonferanse i Loen:

  • Presentasjon av ND-senteret v/ Ingunn Seim (leder av ND-senteret Bergen) og Geir Lussand (leder av Gjengangeravsnittet, Hordaland politidistrikt).
  • En straffegjennomføring – film og fakta v/ Anne-Merete Ødven, friomsorgsleder i Sogn og Fjordane.
  • Naturfengselet v/ fungerende fengselsleder Gjert Skjønberg, Hustad fengsel.
  • Rusmestringsenhet i Bergen fengsel v/ psykolog Steinar Hvål og koordinator for rusmestringsenheten Trond Ueland.
  • Barnehuset i Bergen v/ leder Kristin Kongelvoll Fjell.
  • Fokus på barns rettigheter v/ rådgiver Frøydis Heyerdahl, Barneombudet
  • Straffegjennomføring i 2009  - refleksjoner v/ filosof Marianne Walderhaug, Bjørgvin fengsel.
  • Kriminalomsorgen region vest – akkurat nå v/ regiondirektør Per Sigurd Våge.
     
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk