Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stortingsmelding om kriminalomsorgen lagt frem

Regjeringen la i dag frem en stortingsmelding om kriminalomsorgen. Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), håper meldingen er starten på bedre tider for kriminalomsorgen.

I meldingen fastslås det at det er behov for 2.000 nye fengselsplasser her i landet før 2040.

Meldingen tar for seg behovet for nye fengselsplasser, innholdet i soningen og forvaringsinstituttet.

Vollan er svært glad for at stortingsmeldingen nå foreligger.

- Dette er en god dag for kriminalomsorgen. Vi har de siste årene hatt store utfordringer, i form av fulle fengsler, soningskø og et enormt vedlikeholdsetterslep. Jeg håper og tror at denne stortingsmeldingen etter hvert vil føre til bedre forhold i kriminalomsorgen, noe som vil komme både innsatte, våre tilsatte og samfunnet for øvrig til gode, sier hun. 

I meldingen kommer det fram at behovet for mer kapasitet er størst på Østlandet, i Agderfylkene og på Vestlandet, og det åpnes for muligheten for å bygge nye fengselsplasser innenfor de nåværende murene i flere fengsler som Halden, Telemark, avdeling Skien, Åna, Bergen og Trondheim. I tillegg legges det opp til at det skal bygges et nytt fengsel i Agder, med rundt 300 plasser.

Marianne Vollan er også positiv til at Norge og Nederland i går kom til enighet om finansielle rammer for en eventuell avtale om leie av soningsplasser i Nederland.

- Det er et tiltak som absolutt vil avhjelpe situasjonen på kort sikt, sier Vollan.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk