Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stortingsmelding om kriminalomsorgen godt mottatt

Justisminister Knut Storberget la fredag frem den nye stortingsmeldingen om kriminalomsorgen: ”Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn”.
Gjennom meldingen tar regjeringen til orde for økt bruk av alternativer til fengselsstraff og større fokus på tiltak knyttet til rehabilitering. Meldingen har blitt godt mottatt i media.

Lederartiklene i landets største aviser omtaler kriminalomsorgsmeldingen i rosende ordelag. Blant annet vises det til at regjeringen er i ferd med å bane vei for en mer human kriminalomsorg. Aftenposten peker på at innsattes situasjon er langt dårligere enn befolkningen ellers og at behovet for rehabilitering er stort. Videre vises det til at ”(…)det er mye som tyder på at alle virkemidlene i kriminalomsorgsmeldingen må tas i bruk på veien til et trygt og mer humant samfunn.”

Dagbladet mener at man gjennom stortingsmeldingen aner konturene av en ny kriminalpolitikk der fokuset i større grad enn tidligere rettes mot innholdet i straffegjennomføringen. Avisen roser tiltak som arbeidstrening, rusbehandling, utdanning og bolig, kulturtilbud og motivasjonstrening og mener at disse til sammen vil kunne bidra til å bygge opp mennesker som har havnet på utsiden. Dagbladet peker på at rehabiliteringstiltak er mer effektivt enn fokuset omkring strengest mulig straff.

Også VG stiller seg positive til stortingsmeldingen. I lederen skrives det at: ”Vi tror det er fornuftig å lete etter nye soningsformer, og i større grad å bruke de alternative soningsformene som allerede finnes.” VG trekker frem tiltakene som er skissert i meldingen og viser til at en vellykket rehabilitering i mange tilfeller vil føre til færre fremtidige ofre.

I forlengelsen av presentasjonen av stortingsmeldingen, ble det arrangert åpen dag i en rekke fengsler. Initiativet var vellykket. Mange la lørdagsturen i fengsel og ga uttrykk for at besøkene hadde vært interessante og spennende. For kriminalomsorgen har det vært viktig å vise folk hva som skjer i fengsel og på den måten få større aksept for det som gjøres bak murene.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk