Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Storberget møtte lederne i kriminalomsorgen

STORE FORVENTNINGER: Justisminister Knut Storberget møtte i dag alle lederne i kriminalomsorgen. - Dere er nøkkelpersoner i Regjeringens satsning på å redusere kriminaliteten i Norge. Jeg har store forventninger til dere, sa han.

Barn og unge skal ut av fengslene. Det var hovedbudskapet da justisminister Knut Storberget i dag møtte lederne i kriminalomsorgen for å snakke om Regjeringens straffegjennomføringspolitikk.

Det var første gang statsråden hadde anledning til å presentere sitt kriminalpolitiske budskap til samtlige av kriminalomsorgens ledere. Over hundre deltakere fra KSF, KITT, KRUS, regionene, fengsler, friomsorg og overgangsboliger var i to dager samlet til lederseminar. Og Storberget var klar i sin tilbakemelding til forsamlingen:

- Dere er nøkkelpersoner i Regjeringens satsning på å redusere kriminaliteten i Norge.

God kriminalomsorg er ifølge justisministeren god kriminalitetsbekjempelse. Kriminalomsorgen er dermed satsningsområde nummer én for statsråden de kommende årene, en politikk der økte midler, innholdsmessig løft, helhetstenkning innenfor justissektoren og styrket fokus på alternative straffereaksjoner fremstår som sentrale virkemidler.

Barn og unge i fengsel
Barn og unge i fengsel er ett av de områdene Knut Storberget allerede har grepet fatt i. Alternative straffereaksjonsformer er særlig viktig i arbeidet med de aller yngste domfelte- og varetektsinnsatte, og det legges for tiden ned en betydelig innsats i Justisdepartementet for å utarbeide tiltak overfor denne gruppen mennesker. For selv om over 90 prosent av barn og unge ikke blir involvert i straffbare handlinger, sitter til enhver tid mellom to og ti personer under 18 år i fengsel. Dette må vi gjøre noe med, understreket han:

- At barn og unge sitter i fengsel i Norge i dag, ser jeg på som et problem som kan løses fordi det er få personer vi snakker om, sa statsråden, som trakk frem mer bruk av samfunnsstraff og økt samarbeid med barnevernet som mulige løsninger.

Fra kvantitet til kvalitet
Storberget fremhevet også behovet for å flytte blikket vekk fra soningskøen.

- Det er vår ambisjon at vi i løpet av de neste årene skal kvitte oss med soningskøen. Ikke fordi det i seg selv er det viktigste målet, men fordi vi da kan få mer fokus på kvaliteten i soningen.

Justisministeren fokuserte også mye på det gode arbeidet som gjøres i friomsorgen.

- Vi er opptatt av å øke både kapasiteten i friomsorgen og å øke folks kunnskap om hva friomsorg går ut på, sa han.

Relaterte saker:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk