Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stifinner'n for kvinner på Bredtveit fengsel er nå iverksatt

Bredtveit fengsel har i samarbeid med Tyrilistiftelsen åpnet for rusbehandling for kvinner på Bredtveits åpne avdeling B2. Det er satt av ti plasser av totalt 19 til innsatte som ønsker rusbehandling. Prosjektet ble offisielt åpnet av justisminister Storberget den 17. September 2008.

Hva er Stifinner’n?

Stifinner’n er et tilbud for rusavhengige innsatte som ønsker å endre livsstil. Hovedmål for Stifinner’n er å gi stifinnerne en mulighet til å forbedre og utvide sin livsmestring uten å være styrt av rus og kriminalitet. Dette innebærer å starte en endringsprosess som videreføres i et behandlingsopplegg utenfor fengselet. Målet er at stifinnerne skal utvikler sine ferdigheter i forhold til å: · Reflektere over egne holdninger og verdier · Lære å ta ansvar for egne valg · Tro på at det nytter å endre seg · Etablere mer hensiktsmessige relasjoner til andre mennesker · Forberede seg til videre behandling etter endt soning · Få tilbake troen på at livet er noe mer en rus og kriminalitet Stifinner’n gir innsatte en mulighet for å starte rusbehandling mens de soner. Alle som starter behandlingen i fengsel vil bli overført til en av Tyrilis avdelinger, eller til annen rusbehandling. Forutsetningen for å være med i prosjektet er at man har et erkjent rusproblem og er villig til å investere tid til en endringsprosess. Mange rusmisbrukere har ruset seg over mange år og det er nødvendig å bruke tid og krefter for å endre livsstil.

Hva innebærer rusproblematikk

Omlag 60 % av de som settes i fengsel har et kjent rusmiddelproblem (Kriminalomsorgens helhetlige russtrategi 2008 - 2011; Stortingsmelding 37. 7.1.3 Rus). Det er en høyere andel sprøytebrukere blandt kvinner enn blandt menn i fengsel. (Levekår blant innsatte, Friestad & Skog Hansen, FAFO 2004, s 62).Særlig er situasjonen alvorlig blandt kvinnelige innsatte, der andelen med tung rusmisbruk er svært høy.(Levekår blant innsatte, Friestad & Skog Hansen, FAFO 2004, s 63). Flere innsatte har en betydelig sosial tapsliste og opphopning av levekårsproblemer, som dårlig økonomi, ingen bolig, ingen inntekt, lite arbeidserfaring og skolegang. ”Det er en sterk sammenheng mellom rusmiddelmisbruk, opphopning av levekårsproblemer og tilbakefall til kriminalitet. Denne sammenhengen er enda sterkere blant kvinner enn blant menn.” (Russtrategien 2008 – 2011).Det er mange faktorer knyttet til rusproblematikk, slik som fysisk og psykisk sviktende helse, dårlig selvtillit, vonde minner, lite erfaring med arbeidslivet og lite skolegang. Erfaringene på de sosiale arenaene er for mange kvinner med rusproblem preget av utstøtning og dårlig eller svak sosial tilhørighet. Mange sliter med sosial angst eller lite erfaring med å være i sosiale sammenhenger uten å ruse seg. Etter flere år med rusmisbruk kan evnen til å knytte varige bånd til andre mennesker være lite utviklet. Mange har et anstrengt forhold til ulike myndigheter og viser vrede mot skole, politi, fengsel. Flere som har et stoffproblem har kanskje tidligere vært i barnevernsinstitusjon, fengsel, eller psykiatriske intuisjoner, osv. Tilliten til at myndighetspersoner kan hjelpe dem er svak. Derfor er det viktig å diskutere om behandlings- og endringsarbeid er mulig under fengselsoppholdet. Vi tror at med et helhetlig målrettet arbeid på en etisk og respektfull måte er det mulig å sette i gang en rehabiliteringsprosess i fengslet. Staben på Stifinner’n B2 er tverrfaglig sammensatt av miljøterapeuter, fagledere, fengselsbetjenter, pedagog og arbeidsleder. Stifinner’n på B2 bruker i hovedsak de samme metoder og teknikker som i Tyrili når det gjelder den gruppebaserte tilnærmingen til arbeidet med rus og kriminalitet.

Endringsarbeid

Endringsarbeid er tid- og energikrevende. For å leve rusfritt liv må man ikke bare slutte å ruse seg. For å leve rusfritt over tid, er endring i livsstil nødvendig. Mange har opparbeidet et nettverk som består av andre rusmisbrukere. Det kan være nødvendig å skjerme seg fra dette nettverket i en periode for å klare å være rusfri selv. Å leve i et rusmiljø betyr å være bundet av de normene og forventningene som er der. Det kan være å skaffe penger, gjøre tjenester som å stjele, rane eller prostituere seg for å få narkotika, ikke snakke eller tyste og tåle mye. Slik utvikler også rusmisbrukere en identitet gjennom sitt miljø. (Tjersland, Jansen og Engen 1999). Det er ikke den fysiske trangen til å bruke rus som varer lengst, men det er de psykologiske og sosiale faktorene knyttet til rusen som det er vanskelig å bryte med. Det kan være nødvendig med profesjonell assistanse i en periode for å klare det.

Miljøarbeid

Fagarbeidet på B2 og Stifinner’n er en kombinasjon av miljøarbeid, programvirksomhet, individbasert kontaktpersonarbeid og fritidsaktiviteter. Miljøarbeidet bygger på kjente miljøterapeutiske prinsipper hvor dialogene og aktivitene i fellesskapet mellom personalet og de innsatte er med på å bygge opp tillit, respekt og likeverd. Den innsatte må føle seg trygg for å arbeide med vanskelige prosesser som sorg, sinne, hat og handlinger som rus og kriminalitet. Stifinner’n på B2 benytter programmet Vinn i prosjektet. Vinn er et program tilpasset kvinner. Det er utviklet i Norge og har følgende temaer: Identitet, kommunikasjon, lovbrudd, endring og valg, økonomi, rus og avhengighet, seksualitet, barn, sorg og tap, sinne, grenser, vold, nettverk og relasjoner. Stifinnerinnsatte går også i samtalegrupper hvor temaene er vanskelige minner og følelser, gleder og drømmer i tillegg til å samtale om den situasjonen de er i nå. Alle innsatte i avdelingen har individbasert oppfølging. Alle har en kontaktperson som følger dem gjennom oppholdet i avdelingen. De som trenger det har egne ansvarsrupper og individuelle planer. For de som er i Stifinner’n har også en personlig utviklingsplan. Alle har rett til en individuell plan og det blir gjennomført ansvargruppemøter. Gjennom hele oppholdet på Stifinner’n er det fokus på overføring til et videre opplegg på Tyrili eller annen rusinstitusjon. Valg av egnet plass i rusomsorgen foregår ut fra den enkeltes behov.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk