Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Status for antall innsatte til Nederland

Pr. fredag 23. oktober var det fattet 226 vedtak om overføring til straffegjennomføring i Nederland.

Nederland-åpning 131

Norge har leid Norgerhaven fengsel (bildet) i den nordlige delen av Nederland fra 1. september i år.

Leieavtalen gjelder i tre år, med mulighet til å forlenge den i ytterligere to år.

Norgerhaven fengsel er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå og med plass til 242 innsatte.
Av de 226 som så langt er besluttet overført, har 123 personer selv søkt seg til Nederland. Av disse er 27 norske statsborgere. 103 av de 226 har ikke samtykket i å bli overført til Nederland, av disse er 30 norske statsborgere.

De som overføres uten å ha gitt sitt samtykke, har den samme rett til å klage på vedtaket som innsatte i norske fengsler har. Det skjer nærmest daglig at innsatte i norske fengsler overføres fra et fengsel til et annet uten å ha gitt sitt samtykke. 50 personer har så langt klaget på vedtaket om at de skal til Nederland. Av de klagene som til nå er behandlet, er fem tatt til følge mens 29 ikke er tatt til følge.

Kriminalomsorgen har også besluttet at 337 personer ikke er aktuelle for overføring til Nederland. 81 av dem skal ikke overføres fordi de mottar regelmessig besøk av egne barn i fengselet i Norge, mens 101 av de 337 skal ikke overføres fordi de får medisinsk behandling som det er formålstjenlig å gi i Norge.

Det var pr. fredag 23. oktober 153 innsatte i Norgerhaven fengsel, 32 av disse er norske statsborgere. 52 av de 153 er overført uten eget samtykke, hvorav syv norske statsborgere.

Tidligere rapporteringer

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk