Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Statistikk over rømninger og unnvikelser i 2004

Det var i 2004 to rømninger fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå, noe som er ett tilfelle mer enn året før. Samtidig er også svikttallene i forbindelse med fremstillinger, permisjoner og frigang svært lave. Totalt sett viser dette at det fortsatt gjennomføres gode sikkerhetsvurderinger rundt innsatte. Målt i prosent har enkelte sviktkategorier riktignok økt, men økningen er svært liten i antall tilfeller.

Økt press på soningsplasser og prioritering av plass til innsatte med alvorlige saker medfører økt press på både tilsatte og innsatte. Generelt kan det derfor konstateres at dette heller ikke i 2004 har gitt negative utslag i forhold til rømninger, unnvikelser og uteblivelser, noe som tyder på at et skjerpet fokus mot dette er opprettholdt.

I 2004 var det til enhver tid ca 2977 innsatte mot 2850 innsatte i 2003. Totalt var det 11019 nyinnsettelser i fengsel i 2004 (varetekt og dom), som er omtrent samme nivå som i 2003.
  • Rømninger fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor den innsatte klarte å forsere siste fysiske hinder (mur/gjerde) i slike fengsel. Det har vært 2 rømninger i 2004, med 2 innsatte. I 2003 var det 1 rømningstilfelle, med 1 innsatt.

  • Rømningsforsøk fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle som tydelig var forsøk på rømning, men hvor den innsatte ble hindret i å forsere siste fysiske hinder. Det har ikke vært rømningsforsøk i 2004, mot 7 rømningsforsøk i 2003.

  • Unnvikelse fra åpent område ved fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Kategorien "åpent område" omfatter bare fengselets område, men del av dette som ligger utenfor siste fysiske hinder, f.eks. ved utelager, P-plass, hage/parkområder. Bare innsatte som er særlig vurdert og gitt tillatelse til å oppholde seg her, f.eks. for å gjøre arbeider, omfattes. Det var 6 slike unnvikelsestilfelle i 2004, mot 4 tilfelle i 2003.

  • Forsøk på unnvikelse fra åpent område ved fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor unnvikelsen ble avverget før den innsatte kom seg ut av fengselets område. Det var ikke unnvikelsesforsøk i 2004, mot 1. tilfelle i 2003.

  • Rømning fra fremstilling fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Fremstilling kan være til ulike gjøremål, som f.eks. familiebesøk, lege, tannlege, sosialkontor osv, samt aktivitetsfremstillinger som f.eks. kino, teater, sportsarrangement, turer osv. Fremstillinger foregår alltid med følge av tilsatte ved fengselet. Det var 7 rømninger fra til sammen 15 350 registrerte fremstillinger i 2004. Dette gir en sviktandel på 0,04 %. Tilsvarende tall i 2003 var 13 rømninger, en sviktandel på ca 0,07 %. Nedgangen tyder på bedret sikkerhetsvurdering i forbindelse med fremstillinger.

  • Forsøk på rømning fra fremstilling fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå (lukket fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor rømningen ble hindret av tilsatte som deltok på fremstillingen. 5 slike forsøk ble registrert i 2004, mot 4 forsøk i 2003. Antallet er stabilt lavt.

  • Unnvikelse fra fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpent fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor innsatte uten tillatelse forlater fengselets område eller nærliggende område fengselet har tillatt. Det var 50 slike unnvikelser i 2004, mot 44 i 2003. På tross av antall unnvikelser er tallet fortsatt stabilt lavt.

  • Forsøk på unnvikelse fra fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpent fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor unnvikelsen ble avverget før den innsatte kom seg ut av fengselets område. Det var 10 slike forsøk i 2004, mot 4 i 2003. Antallet er lavt, men kan indikere en øket årvåkenhet blant de tilsatte.

  • Unnvikelse fra fremstilling fra fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpent fengsel)
    Det var 4 slike unnvikelser i 2004, fra til sammen 24 758 registrerte fremstillinger, en sviktandel på 0,01 %. Det er en liten nedgang på en prosent fra 2003. Situasjonen er stabil, med svært lav sviktandel. Dette viser at sikkerhetsvurderingene rundt slike fremstillinger er gode.

  • Forsøk på unnvikelse fra fremstilling fra fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpent fengsel)
    Kategorien omfatter de tilfelle hvor unnvikelsen ble hindret av tilsatte som deltok på fremstillingen. Det var ingen slike forsøk i 2004, situasjonen var den samme i 2003.

  • Uteblivelse fra permisjon (begge former for sikkerhetsnivå)
    Uteblivelse omfatter de tilfelle hvor innsatte ikke returnerer til fengselet til avtalt tid etter endt permisjon. Dette kan dreie seg om alt fra ca en halv time til lengre perioder. Det store flertall returnerer imidlertid etter noe tid, eventuelt i politiets varetekt. I 2004 var det 105 tilfeller av uteblivelse fra til sammen 23 095 registrerte innvilgede permisjoner, en sviktandel på 0,45 %. Tilsvarende tall i 2003 var 100 uteblivelser fra til sammen 26 329 registrerte permisjoner, en sviktandel 0,37 %. Dette er en liten økning, men det kan likevel konkluderes med at sikkerhetsvurderingene rundt permisjoner i all hovedsak er gode.

    Antall innvilgede permisjoner er redusert med 3234 permisjoner. Nedgangen skyldes endring av permisjonsregistrering til nytt regelverk ved en overgangsbolig fra og med mars 2004. Presiseringer gitt av Kriminalomsorgens sentrale forvaltnings i brev av juli samme år ("Olsokbrevet") angående sikkerhetsmessige vurderinger rundt alvorlig og organisert kriminalitet, hadde ingen innvirkning på denne nedgangen.

    Antall registrerte permisjoner sank med 3 652. Dette viser at det totalt i de øvrige fengsler faktisk har vært en liten økning i antall gjennomførte permisjoner på 418 tilfeller i 2004.

  • Uteblivelse fra frigang
    Frigang kan innvilges innsatte som gjennomfører straffen i overgangsbolig eller fengsel (og da som regel i åpent fengsel/fengsel med lavt sikkerhetsnivå). Frigang innebærer at de innsatte på dagtid deltar i arbeid eller skole et annet sted enn der de "bor". Uteblivelse innebærer at innsatte ikke returnerer hit etter endt arbeids-/skoledag. I 2004 var det 4 unnvikelser av 527 registrerte innvilgede frigangstilfeller, en sviktandel på 0,7 %. Tilsvarende tall for 2003 var 4 unnvikelser av 438 registrerte innvilgelser, en sviktandel på 0,9 %. Det kan fastslås at sviktandelen også fra frigang er svært lav, noe som viser en generelt god vurdering av hvilke innsatte som kan få dette.
Sentrale dokument:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk