Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Spleiselag for unge varetektsinnsatte

Kriminalomsorgen og åtte andre velferdsdirektorater går i vår sammen om et prosjekt i Oslo fengsel om bedre tilbakeføring av unge varetekstinnsatte mellom 18 og 25 år.
Regnbue over Oslo fengsel

Samarbeidsavtale

Prosjektet er kalt «UNG UT» og rettes mot unge innsatte med og uten norsk statsborgerskap, som løslates fra varetekt eller overføres til dom. Oslo fengsel skal lede prosjektet. Prosjektmedarbeiderstillingen er nettopp lyst ut og arbeidet starter opp når denne er besatt. Tilbakeføringskoordinatoren i Oslo fengsel vil være en sentral medspiller i prosjektet.

En samarbeidsavtale er inngått mellom Kriminalomsorgens sentrale forvaltning og Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Helsedirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Utlendingsdirektoratet, Fylkesmannen i Hordaland, Husbanken og Politidirektoratet.

Tilbakeføringsgarantien

Samarbeid og samordning er hovedingredienser i Tilbakeføringsgarantien. Den skal sikre at ingen skal stå helt på bar bakke når de slippes ut av fengsel. For å oppnå det kreves god kartlegging av den enkelte innsatte og god kjennskap til hva som finnes av ulike tiltak og tilbud i de respektive kommunene.

Allikevel er varetektsinnsatte og utenlandske innsatte lite omtalt i tilbakeføringsgarantien. UNG-UT prosjektet skal finne ut hvordan tilbakeføringsgarantien kan få betydning også for disse gruppene og bidra til at varetektsoppholdet blir minst mulig belastende for den enkelte.

Varetekt med innhold

Mange sitter lenge i varetekt,  og det kan føre til at de mister både bolig, en skoleplass eller arbeidsplass. Når dommen faller kan det være kort tid igjen å sone, noe som skaper store utfordringer i forhold til å få etablert gode kontakter til verden utenfor murene. For innsatte som skal ut av Norge, anses det å få etablere gode samarbeidsrutiner med Utlendingsdirektoratet, som en viktig del av prosjektet.

Ungdomstiltak i Oslo fengsel

Oslo fengsel er valgt som base for UNG-UT prosjektet fordi fengslet har rundt 100 innsatte under 25 år. Ca 2/3 av disse er innsatte på varetekt og mange er utenlandske statsborgere.

Fengslet driver dessuten allerede et eget ungdomstiltak som omfatter alle unge under 18 år pluss noen utvalgte innsatte mellom 18 og 22 år. Dette er et strakstiltak i påvente av etablering av en egen ungdomsenhet i østlandsområdet. Tiltaket er et dag, kveld- og helgetilbud, og har et tverrfaglig sammensatt personale. Ungdomstiltaket har fokus på reduksjon av skadevirkninger av isolasjon, endringsarbeid og strukturert og målrettet tilbakeføringsarbeid.

Det er naturlig at prosjektmedarbeideren for UNG-UT prosjektet samarbeider tett med dette tiltaket, og benytter seg av de erfaringer og kontakter som allerede er opparbeidet der.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk