Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Soningskøen første halvår 2005

Økningen i soningskøen synes å ha flatet ut de siste månedene. Ved utgangen av juni sto 2579 dommer i kø for soning. Den totale kapasitetsøkningen i 2005 vil bli på 171 plasser. Kriminalomsorgen vil dermed kunne avvikle rundt 600 flere dommer hvert år.

Soningskø er i St.prp. nr 1 (2004-2005) definert som:

"Alle typer straffereaksjoner skal være påbegynt innen 2 måneder etter at kriminalomsorgen har mottatt den rettskraftige dommen, med mindre det er gitt utsettelse fra politiet."

Soningskøen varierer fra måned til måned. Per 30. juni sto 2579 dommer i kø for soning. I løpet av de siste årene var køen på det høyeste i juni 2003 med 2813 dommer. Deretter gikk antall dommer i køen ned til 1896 i oktober 2004. Ved slutten av 2004 hadde soningskøen igjen vokst til 2 176, og til 2517 dommer per 31. mars 2005.

Økningen synes å ha flatet ut de siste månedene.

Soningskøens lengde er avhengig av flere faktorer:
  • Antall nye dommer og disse dommenes lengde. Dette er en faktor som kriminalomsorgen naturlig nok ikke kan påvirke.
  • Antall soningsplasser. Hittil i år er det åpnet 58 nye fengselsplasser og per dags dato finnes det 3212 faste fengselsplasser til sonings- og varetektsformål.


  • Det er planlagt en kapasitetsøkning på 113 nye plasser i løpet av året. Den totale kapasitetsøkningen på 171 vil øke soningskapasiteten med over 59 000 fengselsdøgn per år og vil kunne avvikle ca. 600 flere dommer hvert år. Imidlertid har kriminalomsorgen blitt rammet av to fengselsbranner i løpet av første halvår (i Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad i januar og i Kragerø fengsel i april), og det har ført til stengninger av plasser. Til sammen 24 plasser er fortsatt ute av drift på grunn av brannene.

    Likevel ble det i første halvår avviklet 3 780 flere soningsdøgn enn i samme periode i fjor. Brannene ved Trøgstad og Kragerø har redusert soningskapasiteten i år, men begge fengsler ventes å være i full drift i løpet av høsten.

  • Utnyttelsesgraden av eksisterende soningsplasser. I første halvår var kapasitetsutnyttelsen for hele landet 95 prosent. Tatt i betraktning at kriminalomsorgen skal ha beredskap til å ta imot nye varetektsdommer, er dette tallet meget godt.
  • Andel innsatte i kø som ikke var innkalt pr. 31.03 var 48 prosent. Per 30. juni var dette redusert til 33 prosent, noe som må karakteriseres som en positiv utvikling.
Kriminalomsorgen prioriterer strengt i køen. I en situasjon med soningskø stilles plasser først til rådighet for varetekt, deretter lange dommer og så korte vold- eller voldsrelaterte dommer. Alle aktive gjengmedlemmer og personer som utgjør de tyngste kriminelle med organisasjonstilhørighet prioriteres alltid høyt for å bli satt rett inn til soning.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk