Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Soningsforhold for kvinnelige innsatte

JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) har gitt ut en rapport om soningsforhold for kvinnelige innsatte. Rapporten viser til flere forhold som gjør deres soningsforhold tyngre enn for mannlige innsatte.
Dokumenter
I dag er rundt 200 av 3800 innsatte kvinner, og det var 69 kvinner med i undersøkelsen. Målet for rapporten er å kartlegge kvinners soningsforhold for å se hvilke utfordringer kriminalomsorgen står overfor når den skal tilpasse soningstilbudet til kvinner som minoritet i norske fengsler. Rapporten har kommet fram til flere forhold som kan forbedres. Utdanning og helse var blant hovedpunktene.

Utdanning

En relativt stor del av de kvinnelige innsatte har påbegynt eller fullført en eller annen form for høyere utdanning, noe som stiller større krav til utdanningstilbudet, men ikke minst sysselsettingstilbudet i fengselet. Undersøkelsen konkluderer med at dette tilbudet ikke er godt nok. Rapportens anbefaling er at kvinnelige innsattes tilbud under soning må blir mer knyttet opp mot en aktivitet som faktisk er arbeidskvalifiserende.

Helse

Flere innsatte i undersøkelsen opplever helsetilbudet under soningen som mangelfull. Rapporten konkluderer med at kvinnelige innsatte i større grad enn mannlige innsatte sliter med et sammensatt sykdomsbilde, og at det taler for at de også trenger ytterligere oppfølging fra helsevesenet. Dette gjelder særlig det psykiske helsetilbudet.

Videre er det flere av de kvinnelige innsatte i undersøkelsen som etterlyser et mer variert treningstilbud. Dette gjaldt spesielt kvinnene som sonet i blandingsfengsler som etterlyste et mer tilrettelagt treningstilbud. JURK anser at å drive med fysisk aktivitet er vesentlig for å kunne bedre kvinners helse, og konkluderer i rapporten at helsetilbudet til kvinnelige innsatte må styrkes. Dette gjelder særlig det psykiske helsetilbudet.

Rapporten kan lastes ned her.

Satses på flere tiltak

Da rapporten ble lansert i august sa statssekretær ved Justis- og beredsskapsdepartementet Kristin Bergersen at det er gjort flere tiltak for å tilpasse soningsforhold for kvinner. I Stortingsmelding nr. 37 Straff som virker - bedre kriminalomsorg - tryggere samfunn trekkes det fram spesielt to punkter som skal satses på; sørge for at kvinner med forvaringsdom får sone i en spesielt tilrettelagt enhet, og gi kvinner større valgfrihet når det gjelder soningssted. I tillegg er det satt igang et arbeid for å kartlegge psykiske lidelser og rusavhengighet for å på den måten møte problemet på en god måte.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk