Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Snart er alle de barneansvarlige i gang

Alle fengslene og friomsorgskontorene får nå en barneansvarlig medarbeider.

Det følger av straffegjennomføringsloven § 3 at "Barns rett til samvær med sine foreldre skal særlig vektlegges under gjennomføringen av reaksjonen". Videre følger det av forskrift til lov om straffegjennomføring § 1-3 at det skal tas særlig hensyn til hva som er til barnets beste ved avgjørelser som gjelder domfelte eller innsatte som har ansvar for eller regelmessig samvær med sine barn.

Hvilke oppgaver har barneansvarlig?

Barneansvarlig i kriminalomsorgens enheter skal ha en koordinerende funksjon, for å sikre at hele enheten ivaretar barneperspektivet i tråd med regelverket. Det er derfor ikke nødvendigvis den barneansvarlige selv som ivaretar hver enkelt av de ulike oppgave relatert til barn, men vedkommendes skal ha et overordnet perspektiv og være en pådriver for dette arbeidet internt.

Barneansvarlig ved hver enhet skal gis rom og mulighet for å utvikle funksjonen i samsvar med lokale behov.

- Dette er en endring som kommer til å bety mye, sa avdelingsdirektør Heidi Bottolfs i Kriminaomsorgsdirektoratet (KDI) da de fleste av de barneansvarlige og en del av deres ledere i fengslene og på friomsorgskontorene nylig var samlet på Værnes utenfor Trondheim for å utveksle erfaringer og ha en samlet gjennomgang av ordningen.

I løpet av året

Valg av sted var ikke tilfeldig: Region nord, som har regionkontor i Trondheim, og var tidlig ute med å innføre en funksjon som barneansvarlig. Allerede i 2013 innførte Kriminalomsorgen region nord en ordning med barneansvarlige ved alle sine fengsler og friomsorgskontorer. De andre regionene vil i løpet av 2014 ha innført ordningen ved sine enheter.

- Barndommen er ikke et venterom til voksenlivet – den har en egenverdi. Barna er pårørende, og for de aller fleste av oss er det å være sammen med dem det viktigste i livet, sa regiondirektør Jorid Midtlyng i region nord.

Tone Viljugrein fra Barneombudet understreket barns rett til å si sin mening, og til å bli hørt i saker som angår dem selv.

Siri Gjesdal i Barns Beste - Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende - og Hanne Hamsund fra For Fangers Pårørende bidro med erfaringer fra sitt arbeid for barn i krevende livssituasjoner.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk