Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i kriminalomsorgen

En rapport fra Institutt for samfunnsforskning viser at det er små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i kriminalomsorgen. Før kontroll for forskjeller i utdanningsnivå, alder, ansiennitet, arbeidstid og lokalisering fant forskerne Marianne Røed og Pål Schøne at gjennomsnittskvinnen har omkring fem prosent lavere timelønn enn gjennomsnittsmannen. Dette lønnsgapet reduseres til ca 3,5 prosent etter kontroll.

Rapporten "Lønns- og karriereutvikling for kvinner og menn i kriminalomsorgen" er basert på grunnlagsdataene til Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk for perioden 1997-2003.

Opprykksanalysene viser at kvinner i kriminalomsorgen har høyere sannsynlighet for opprykk enn menn. Dette resultater holder seg også etter kontroll for en rekke kjennetegn som påvirker sannsynligheten for opprykk.

- Selv om kvinner har større sannsynligheten for å få opprykk, er det mennene som har størst økonomisk utbytte av opprykk, det vil si at det er mennene som opplever størst lønnsvekst av hvert opprykk. I sum betyr derfor opprykk lite for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i Kriminalomsorgen, skriver Røed og Schøne.

Rapporten bygger på analyser fra prosjektet "Lønns- og karriereutvikling for kvinner og menn i kriminalomsorgen", som er finansiert av Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Sentrale dokument:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk