Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sivilombudsmannen på inspeksjon i Tromsø fengsel

Sivilombudsmannen har gitt en rekke anbefalinger etter en inspeksjon i Tromsø fengsel. Fengselet skal nå melde tilbake om hvordan de følges opp.

På bakgrunn av Norges tilslutning til tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon er Sivilombudsmannen gitt et eget mandat for å forebygge tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende straff. Ved ombudsmannens kontor er det nylig opprettet en egen forebyggingsenhet for å gjennomføre mandatet, og det var denne enheten som i dagene 10.-12. september var på i inspeksjon i Tromsø fengsel.

Flere inspeksjoner kommer

Forebyggingsenheten begynte sitt arbeid tidligere i år, og skal foreta regelmessige besøk til steder der mennesker er frihetsberøvet, som fengsler, politiarrester, psykiatriske institusjoner og barnevernsinstitusjoner. Besøkene kan være varslede eller uvarslede.

I forebyggingsenhetens rapport etter besøket heter det blant annet at Tromsø fengsel gjennomgående fremstod som godt drevet, men samtidig gis det anbefalinger til endringer i rutiner og daglig arbeid.

Samtaler med innsatte og ansatte

Under besøket møtte forebyggingsenhetens medarbeidere fengselets ledelse og et flertall av de innsatte. Videre ble det holdt møter med helseavdelingen og representanter for fagforeningene, og uformelle samtaler med betjenter og andre ansatte i fengselet.

Fengselet har fått frist til 31. januar 2015 med å melde tilbake til Sivilombudsmannen om oppfølgingen av anbefalingene i rapporten.

Hele rapporten kan leses her: www.sivilombudsmannen.no

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk