Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sivilombudsmannen på inspeksjon i Ringerike fengsel

Sivilombudsmannen har gitt et antall anbefalinger etter en varslet inspeksjon i Ringerike fengsel. Fengselet skal nå melde tilbake om hvordan de følges opp.

På bakgrunn av Norges tilslutning til tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon er Sivilombudsmannen gitt et eget mandat for å forebygge tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende straff.

Ved ombudsmannens kontor er det opprettet en egen forebyggingsenhet for å gjennomføre mandatet, og det var denne enheten som i dagene 6.-9. januar 2015 var på inspeksjon i Ringerike fengsel.

I forebyggingsenhetens rapport etter besøket gis det anbefalinger til endringer i rutiner og daglig arbeid. Dette gjelder blant annet tilgang til helsetjenester, informasjonsflyten mellom politiet og fengselet knyttet til innsattes psykiske helsetilstand og selvmordsfare, og rutiner for forebygging av selvmord, særlig ved innkomst.

Forebyggingsenheten fant at fengslet har tilfredsstillende dokumentasjon av tvangsmidler og utelukkelse fra fellesskapet. De innsatte ga også uttrykk for at de i all hovedsak føler seg trygge i fellesskapet og er fornøyde med fengselsbetjentene.

Forebyggingsenheten begynte sitt arbeid våren 2014, og skal foreta regelmessige besøk til steder der mennesker er frihetsberøvet, som fengsler, politiarrester, psykiatriske institusjoner og barnevernsinstitusjoner. Besøkene kan være varslede eller uvarslede.

Under besøket hadde forebyggingsenheten møte med fengselsledelsen, foretok befaring i fengselet, og førte private samtaler med innsatte. De snakket også med tilsatte på alle nivåer og med fagforeningsrepresentanter.

Fengselet har frist til medio juni 2015 med å melde tilbake til Sivilombudsmannen om oppfølgingen av anbefalingene i rapporten.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk