Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Seminar om kvinnelige domfelte og varetektsinnsatte

Det var en engasjert statssekretær Rita Sletner som 3. februar deltok på seminaret om kvinnelige domfelte og varetektsinnsatte. Hun var særlig opptatt av kvinner som opplever vold i nære relasjoner.

- Kvinner i fengsel er en relativt liten, men svært belastet og sårbar gruppe, sa assisterende KRUS-direktør Tor Kristen Grindaker da han ønsket 80 interesserte seminardeltakere velkommen til seminar om kvinnelige domfelte og varetektsinnsatte. Seminaret er en oppfølging av dagskonferansen om kvinnesoning som KRUS arrangerte 5 september 2003.

Vold i nære relasjoner
Statssekretær Rita Sletner var særlig opptatt av kvinner som opplever vold i nære relasjoner og kom spesielt inn på pilotprosjektene for voldsutsatte kvinner som hun har store forventninger til. Sletner er opptatt av at disse tilbudene skal være et alternativ til det ordinære behandlingsapparatet.

Ett av disse prosjektene er et samarbeid mellom Stavanger fengsel og rusomsorgen.

- Tanken bak er at kvinner som har vært utsatt for vold og har et rusproblem, skal få et helhetlig og langvarig tilbud som skal følges opp etter løslatelse, sa hun. I Stavanger skjer det gjennom et samarbeid mellom fengslet og det brukerstyrte "Huset" som drives av Stavanger kommune.

I Region øst er det kommet i stand et samarbeidsprosjekt mellom regionen og Krisesentersekretariatet om drift av selvhjelpsgrupper. To grupper ved Bredtveit fengsel får i vår dette tilbudet og til høsten planlegges også selvhjelpsgrupper ved Fredrikstad fengsel.

- Over halvparten av alle innsatte har barn. Men innsattes barn er en glemt eller skjult gruppe i samfunnet, sa Sletner. Besøksleiligheten som er under bygging på Bredtveit er derfor et viktig tiltak for å ivareta disse barnas behov for kontakt med sine mødre. Barne- og familiedepartementet har ansvar for å utvikle et foreldreveiledningsopplegg for kriminalomsorgen. Det skal brukes i tilknytning til besøksleiligheten, og i foreldreveiledningsgrupper ved andre fengsler.

Les mer på nettsidene til KRUS
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk