Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ris og ros til kriminalomsorgen

- Å drive et fengsel er særdeles vanskelig! Det sa sivilombudsmann Aage Thor Falkanger da han la frem sin årsrapport for i fjor.  

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger
Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger

Falkanger presenterte årsrapporten på et åpent møte på Litteraturhuset i Oslo torsdag 26. mars, og for første gang la ombudsmannen også frem en egen rapport fra Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.

Denne enheten ble opprettet i fjor og skal foreta regelmessige besøk til steder der mennesker er, eller kan være, frihetsberøvet. Dette inkluderer fengsler, politiarrester, psykiatriske institusjoner, barnevernsinstitusjoner, utlendingsinternat og sykehjem. I fjor rakk enheten å besøke to fengsler, og hittil i år har den gjennomført ytterligere tre besøk til fengsler.

- Et mål på hvilket samfunn vi har

- Hvordan vi behandler mennesker som er fratatt friheten, er et mål på hvilket samfunn vi har, sa Falkanger. Han understreker at tung og objektiv faglighet er grunnlaget for Sivilombudsmannens virksomhet – som kort kan beskrives som å kontrollere at borgernes rettigheter ivaretas. Hvem som helst kan klage en sak inn for ombudsmannen, men det er likevel Sivilombudsmannen selv som avgjør hvilke saker han skal behandle. Han kan også ta opp saker på eget initiativ.

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse kan komme på både varslede og uvarslede besøk til institusjonene de velger å besøke. Etter besøkene utarbeides det en skriftlig rapport, som er offentlig, med anbefalinger til forbedringer. Institusjonen det gjelder får så mulighet til å kommentere rapporten.

Sivilombudsmann Falkanger understreket under møtet at det å forebygge er helt sentralt for enheten, og at den dermed ikke skal være ensidig fokusert på kun å finne feil og mangler.

Blir godt mottatt

- Vi er blitt godt mottatt alle de stedene vi har vært, og vi har fått tilgang på all den informasjonen vi har bedt om, sa Falkanger.

- Noe overraskende har vi sett at det er endel lokale regler og praksis på de stedene vi har besøkt. Her bør det ligge til rette for mer samlede, nasjonale regler, sa han.

Sivilombudsmannen sa også at det meget høye belegget i fengslene utfordrer de innsattes rettigheter, og at det skaper uto og utrygghet blant innsatte når de opplever at antall tilsatte på jobb ikke er tilstrekkelig. Han påpekte også at det er betydelige forskjeller i helsetilbudet i de forskjellige fengslene, at tilbudet til kvinnelige innsatte ikke er så godt som det mannlige innsatte får og at fengslenes bygningsmasse mange steder er en betydelig utfordring.

Bergen fengsel er et av de fengslene Sivilombudsmannens forebyggingsenhet har besøkt, og Falkanger ga fengselet honnør for hvordan det har mottatt og kommentert rapporten fra besøket.

- Veldig positivt, det er slik vi vil ha det, sa han.

Forebyggingsenheten ledes av Helga Fastrup Ervik, som under presentasjonen ble bedt om å beskrive sine inntrykk av fengslene de så langt har besøkt.

Imponert over godt arbeid

- Vi er blitt imponert over hvor mye godt arbeid og hvor mye god praksis det er. Vi har møtt en åpen og samarbeidsvillig kriminalomsorg, sa Ervik.

Men hun pekte også på flere forhold som er utfordrende, som generelle ulikheter i helsetilbudet, at nyinnsatte noen steder ankommer fengselet på tidspunkter da helsetjenesten ikke er til stede, kvinnelige innsattes situasjon og at den høye andelen utlendinger i mange tilfeller gjør kommunikasjonen mellom fengslene og de innsatte svært krevende.

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk