Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Retningslinjer om gjennomføring av forvaring

De nye retningslinjene for gjennomføring av forvaring er ferdige.
Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringsanstalt er forvari

HVA ER FORVARING?
  • Forvaring kan idømmes farlige tilregnelige lovbrytere når en ordinær tidsbegrenset fengselsstraff ikke anses tilstrekkelig til å ivareta samfunnsvernet.
  • Dom på forvaring forutsetter at det er begått alvorlig kriminalitet. Lovbryteren må ha begått eller forsøkt å begå en alvorlig voldsforbrytelse, seksualforbrytelse, frihetsberøvelse, ildspåsettelse eller annen forbrytelse som krenker andres liv, helse eller frihet. Det må også være en nærliggende fare for at han eller hun på ny vil begå en slik alvorlig forbrytelse.
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har fullført arbeidet med å fastsette retningslinjer om gjennomføring av forvaring.

Retningslinjene tar sikte på å utfylle regelverket om forvaring, det vil si straffelovens bestemmelser om prøveløslatelse, straffegjennomføringsloven med tilhørende forskrift og retningslinjer, og forskrift om gjennomføring av forvaring.

Forskrift om gjennomføring av forvaring trådte i kraft med virkning fra 5. mars 2004. Forskriftens bestemmelser er gjengitt, og det er tatt inn retningslinjer i tilknytning til hver enkelt paragraf.

Det er videre tatt inn henvisninger til aktuelle bestemmelser i straffeloven, straffegjennomføringsloven og forskrift til straffegjennomføringsloven. Noen bestemmelser i retningslinjene til straffegjennomføringsloven med forskrift er gjengitt for sammenhengens skyld.

Retningslinjene tar sikte på å regulere områder som i liten utstrekning er berørt i lov og forskrift, særlig saksbehandlingen og samarbeidet med berørte parter som politi, påtalemyndighet og forvaltningssamarbeidende etater.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk