Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rehabilitering og mekking på Berg

Berg fengsel
BILVERKSTEDET PÅ BERG: Ved bilverkstedet på Berg fengsel lærer de innsatte det meste om bil. I fjor tok tre innsatte ferdig fagbrevet. - Det vi gjør er å tenke helhet rundt den innsatte. Se hva han kan fra før av, for så å finne ut hvilke kunnskaper han trenger for å ta fagbrev, forteller verksmester Jørn Andreassen.

Arbeidsdriften er den største av de daglige aktivitetene for domfelte i norske fengsler. Målet er å styrke innsattes tilknytning til arbeidslivet og bidra til en god rehabilitering. Ved bilverkstedet på Berg fengsel i Vestfold lærer de innsatte det meste om bil - fra grunnkurs i mekaniske fag, til lærlingkontrakt og fagbrev. - Vi jobber tett med de innsatte og ser tydelige resultater over tid, både faglig og personlig, forteller verksmester Jørn Andreassen.


HVA ER ARBEIDSDRIFT?
Arbeidsdriften omfatter det arbeid innsatte tilbys for daglig sysselsetting. Det omfatter også det arbeid som er nødvendig for fengselets drift og vedlikehold, så langt dette er hensiktsmessig og faglig tilfredsstillende, som renhold, kjøkkenarbeid, arbeid i tøylager/vaskeri, vedlikeholds- og reparasjonsarbeider.

SKOLETILBUDET TIL INNSATTE:
Opplæringen som gis innsatte er et viktig bidrag til kvalifisering for arbeid eller videre utdanning etter gjennomført straff. Et overordnet prinsipp er at undervisning som er påbegynt i fengsel skal følges opp av den ordinære skolevirksomheten i samfunnet.Målet for opplæringen innenfor kriminalomsorgen er det samme som for all annen utdanning. Den skal bidra til dannelse, sosial mestring, selvhjulpenhet og kunnskap - slik at den enkelte innsatte kan utnytte sine evner og bidra til verdiskaping i samfunnet. Dette gjør at utdanning blir et sentralt element i arbeidet for rehabilitering.

Arbeid er vesentlig for å være selvhjulpen og for integrering i samfunnet. Fafos levekårsundersøkelse blant innsatte i 2004 viser at kun 31 prosent var i lønnet arbeid ved fengsling. Det er derfor et viktig mål for kriminalomsorgen å bidra til at innsattes utdannelsesnivå og arbeidserfaring styrkes. Dette gjøres blant annet i samarbeid med skolen.

Arbeid etter løslatelse
Målet med arbeidsdriften i fengslene er at det skal legge til rette for en trygg og sikker sysselsetting av alle innsatte. Innholdet i sysselsettingen skal kunne tilføre ferdigheter og kunnskaper, og den skal styrke innsattes mulighet for arbeid etter løslatelse.

- Det vi gjør er å tenke helhet rundt den innsatte. Se hva han kan fra før av, for så å finne ut hvilke kunnskaper han trenger for å ta fagbrev, forteller verksmester Jørn Andreassen ved Berg fengsel.

Berg fengsel er en enhet med lavere sikkerhetsnivå og har et godt tilrettelagt arbeidstilbud til sine 48 innsatte. Og på bilverkstedet kan alt gjøres, fra grunnkurs i mekaniske fag, til lærlingkontrakt og fagbrev til slutt. Fengselet samarbeider både med videregående skoler i området og med opplæringskontoret for bil i Vestfold for å få til dette opplegget. Prosessen tar normalt fire år, hvis den innsatte ikke har noen fag fra før. Verkstedet utdanner også bilopprettere.

- For å få til et best mulig opplegg lager vi ansvarsgrupper rundt hver innsatt, sier Jørn Andreassen. Målet er å bryte den innsattes kriminelle løpebane og å få til en god rehabilitering. I 2005 var det tre innsatte som fullførte hele løpet og tok fagbrev, forteller han.

En prat med Arild
Arild, som har igjen ett og et halvt år av soningen, synes tiden går fort her og at han har mye å gjøre.

- Nå har jeg tatt grunnkurs, og drømmen er en dag å få jobbe med bil og elektronikk. Riggen og datautstyret er topp, og det blir mye enklere å få jobb nå som jeg kan bruke et så moderne utstyr. Jeg satser på skolegang fordi jeg har lyst til å starte bilverksted selv en dag - det er drivkraften og planen, sier han.

Tett oppfølging
Verksmester Jørn mener Berg fengsel er et spennende sted å arbeide:

- Vi jobber tett med de innsatte og ser tydelige resultater over tid, både faglig og personlig. Vi hadde for eksempel en innsatt som sonet en dom på seks år. Han kom uten utdannelse, tok både den teoretiske og den praktiske delen her, gikk opp til fagbrev og fikk jobb på et bilverksted i området. Etter løslatelse fikk han fast jobb på verkstedet og fungerer til tider som verksmester. Han er meget godt likt og takler livet sitt. Han har funnet sin plass i samfunnet. Og det finnes mange tilsvarende historier, sier Jørn Andreassen.

Berg fengsel har også en rekke andre tilbud innen arbeidsdriften som dataavdeling, kokkefag, byggfaglinje, landbruksavdeling, skoleavdeling, elektrikerfag og vaskeri/renhold.
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Rehabilitering og mekking på Berg} { 0+0200CAM0EJuly+0200RJulAMCEST='%Europe/Oslo. %125 %2006' +02:00REJuly1X='<00pam7 2006-07-10T04:00:00+02:00Mondayam0000="10am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTJuly1X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk