Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Reflekterende samtaler: - En suksess

De reflekterende samtalene i Trondheim fengsel gir bedre sikkerhet. Dette er noen av konklusjonene i en evalueringsrapport fra Høgskolen i Sør-Trøndelag som presenteres på en konferanse mandag 19. november.
Tre g†ende bakfra ute en innsatt gress

Egne tankemønstre

Tora Landrø og Kristin Viggen fra Høgskolen i Trondheim har evaluert praktiseringen av arbeidsverktøyet «Reflekterende samtaler» ved Trondheim fengsel.

Reflekterende samtale er en samtale mellom en innsatt og tilsatt der en tredjepart (annen tilsatt) lytter og innimellom kommer med sine refleksjoner. Formålet er at den innsatte skal kunne gjøre seg kjent med egne tankemønstre, følelser, handlemåter og forståelsesformer. Samtalen skal være på den innsattes premisser.

Frirom

Flere innsatte omtaler de reflekterende samtalene som et «frirom» der de blir møtt og snakket med på likeverdige vilkår. Her kan de ta opp ting de ellers ikke får snakket om. Samtalen fungerer som en normalarena som står til kontrast til det som gjerne preger hverdagen i fengselet. De innsatte legger vekt på hvordan samtalene gjør det mulig å «tømme» hodet og få orden på tankene. Enkelte mener de reflekterende samtalene har vært helt avgjørende for dem . Forskerne mener samtalene hever trivselen for både ansatte og innsatte, og at det på den måten bidrar til en tryggere hverdag i fengselet.

Bedre sikkerhet

Fengselet mener sikkerheten blir bedre av de reflekterende samtalene. Ved hjelp av samtalen blir mange innsatte roligere og unngår utagering. Både ansatte og innsatte viser til at forholdet dem imellom blir mer likeverdig i samtalene, noe som gir en betydelig bedre relasjon. I tillegg uttrykker betjentene og andre tilsatte at samtalene gir dem glede og mening i arbeidet.

Etter løslatelse

Forskerne er forsiktige med å konkludere om de reflekterende har noen positiv effekt på de innsatte også etter løslatelse. Enkelte av de løslatte forteller imidlertid at det er en direkte sammenheng mellom samtalene og den positive utviklingen de har hatt etter straffegjennomføring. Det blir trukket fram hvordan samtalene har gjort dem bedre i stand til å planlegge framtiden, og at de har bidratt til bedre relasjoner til deres nærmeste.

Presenteres på konferanse

Trondheim fengsel har praktisert reflekterende samtaler i 8 år. Seniorrådgiver Gunnar Aade Breivik har vært initiativtager og primus motor for tiltaket.

- Reflekterende samtaler er ikke en metode, men en tilnærming til kommunikasjon. Det koster ingenting, og vi ser at det har stor effekt. Jeg håper derfor flere vil ta det i bruk, sier Breivik I forbindelse med lanseringen av forskningsrapporten arrangerer Kriminalomsorgen region nord og Høgskolen i Sør Trøndelag en konferanse ved Luftkrigskolen i Trondheim, mandag 19. november. Les mer her.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk