Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rapporten 'Samfunnsstraffen i Norge' tilgjengelig på nett

Rapporten presenterer resultatene av en kartlegging av samfunnsstraffens innhold ved alle landets 17 friomsorgskontorer.Den presenterer også resultatene av en spørreundersøkelse blant domfelte som gjennomførte samfunnsstraff høsten 2013.

Rapporten avslutter med å se på teoriene Kriminalomsorgen bruker som grunnlag for faglige anbefalinger.

Rapporten viser at samfunnsstraffen i Norge i stor grad består av tiltak organisert i samarbeid mellom et friomsorgskontor og ulike lokale ideelle eller kommunale organisasjoner. Ideelle organisasjoner er mest brukt som oppdragsgivere for samfunnsnyttig tjeneste. De fleste domfelte mener selv at de blir godt tatt imot når de skal utføre samfunnsnyttig tjeneste, at de blir møtt med respekt og at de får gjort opp for seg. De domfelte opplever generelt at samfunnsstraffen er mer nyttig enn den er ubehagelig.

Ettersom samfunnsstraffen i stor grad består lokale samarbeid, er det også variasjon i hvilke tiltak de ulike friomsorgskontorene bruker som del av straffen. Sentralt utviklede programmer brukes relativt sjelden. Rapporten konkluderer med at Kriminalomsorgen derfor bør ta høyde for de lokale variasjonene i utviklingen av samfunnsstraffen, for eksempel ved å bruke mer relevante teorier i den videre fagutviklingen.

Rapporten er skrevet av Erlend Sand Bruer, og er en del av "Hva nytter i Norge", et samarbeidsprosjekt mellom Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og Oslo friomsorgskontor. Rapporten som nå publiseres på nett er en oppdatert versjon av den trykkede rapporten, med noen rettelser etter tilbakemelding fra ulike friomsorgskontorer og fra Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk