Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rapport fra Helsedirektoratet: Smittevern i fengslene

Helsedirektoratet har oversendt en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet om ”Tilgjengelighet i norske fengsler til sterile sprøyter og spisser for injiserende rusmiddelavhengige”.

Rapporten er skrevet av spesialist i samfunnsmedisin Svein-Erik Ekeid for Helsedirektoratet. Justisdepartementet ønsker en grundig behandling av spørsmålet, og vil innhente flere syn på anbefalingene i rapporten. Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet vurderer å sende rapporten på høring.

Hovedpunkter i rapporten:
Rapporten understreker at det overordnete målet har vært og fortsatt er å fjerne alle ulovlige rusmidler. Nullvisjonen er imidlertid ikke realistisk i alle tilfeller.

I fengslene har det i mange år vært klorin tilgjengelig til innsatte slik at de kan vaske brukte sprøyter. Ute i samfunnet deles det ut sterile sprøyter og spisser for å forebygge smittte. Ut fra at innsatte har samme rett til helsetjenester som alle andre, anbefaler rapporten at man også i fengslene starter med innbytte og utdeling av sprøyter.

Før innsettelse har 60% av innsatte et alvorlig rusproblem. Det er antatt at cirka halvparten av disse har injisert narkotika.

I rapporten foreslås det at det er helsetjenesten i fengslene og ikke kriminalomsorgen som skal stå for innbytte eller utdeling av sprøyter.

Rapporten viser til erfaringer fra en rekke europeiske land som har gitt innsatte tilgang til sterile sprøyter og spisser. Tiltaket reduserer blodsmitte uten at det har ført til økt bruk av rusmidler eller økte disiplinærproblemer eller at sprøyter og spisser har vært benyttet som våpen.

Les rapporten fra Helsedirektoratet HER.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk