Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Psykiske lidelser blant innsatte

Innsatte har mye mer psykiske lidelser enn andre

Andelen psykiske plager blant mannlige innsatte er tre ganger så høyt som i befolkningen generelt. Blant kvinner er den fire ganger så høyt (Levekår blant innsatte, Friestad & Skog Hansen, FAFO 2004).

To av hundre innsatte er psykotiske

I en landsdekkende undersøkelse oppga allmennhelsetjenesten i fengslene at om lag 2 % av de innsatte hadde en psykotisk lidelse og ca. 5 % atferdsavvik med psykosemistanke (Hartvig & Østberg, 2004, Tidsskrift for den norske legeforening). Allmennhelsetjenesten i fengslene mente at 2,7 % av de innsatte burde ha vært i psykiatrisk institusjon.

Kun få steder har tilbud om poliklinisk psykiatrisk behandling inne i fengslene

I enkelte større fengsler gis det tilbud om psykiatrisk behandling i fengselet, for eksempel Ila og Bergen fengsel. En undersøkelse fra Stavanger fengsel fant at 18 av 40 innsatte hadde en behandlingstrengende psykisk lidelse (Langeveld & Melhus, 2004, Tidsskrift for den norske legeforening). Levekårsundersøkelsen (Friestad & Skog-Hansen, 2004, FAFO-rapport) fant at bare halvparten av de innsatte som hadde bedt om hjelp for psykiske lidelser, fikk tilbud om behandling. Symptomtrykket var like høyt blant de som fikk behandling, som blant de som ikke fikk hjelp.

Ansvar for å yte helsetjenester

Kommunen hvor fengselet ligger har ansvar for å yte allmennhelsetjenester til innsatte. Innsatte som er psykotiske skal ikke være i fengsel, men overføres til psykiatrisk helsetjeneste. Det er helseforetakene som er ansvarlig for spesialisthelsetjenesten til innsatte som til resten av befolkningen. Innsatte har samme rett til helsehjelp som alle andre.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk