Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Positiv evaluering av TAFU-prosjektet

Arbeidsforskningsinstituttet har utarbeidet rapporten "Tilbakeføringsgarantien i praksis – Evaluering av prosjektet TAFU – Tilbakeføring gjennom arbeid, fritid og utdanning." Evalueringen er et resultat av et forskningsprosjekt som har foregått i to og et halvt år.

DSC_4653

Tanken bak

TAFU (altså Tilbakeføring gjennom arbeid, fritid og utdanning ), har som et uttalt mål å begrense tilbakefall til ny kriminalitet gjennom å sørge for at straffedømte etter endt soning blir tilbakeført til samfunnet gjennom arbeid og/eller opplæring innenfor det ordinære arbeidsmarkedet og utdanningssystemet. Deltakerne skal finne, få og beholde fast arbeid eller fullføre et utdanningsløp. De skal også leve et lovlydig liv, bli selvforsørgende, ha en aktiv fritid og bli delaktige i nye sosiale sammenhenger.

To regioner

Tiltaket var i utgangspunktet ment å være et forsøksprosjekt. Meningen ved prosjektets oppstart sommeren 2010, var at det skulle avsluttes ved utgangen av 2013. TAFU er iverksatt i henholdsvis Tromsø og i Rogaland. I Tromsø samarbeider NAV Tromsø, Kriminalomsorgen Region Nord, Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. I Rogaland er det NAV Rogaland, Kriminalomsorgen Region Sørvest, Stavanger og Sandnes kommune samt Rogaland fylkeskommune som jobber sammen. Prosjektet er ledet som et felles nasjonalt tiltak hvor Fylkesmannen i Hordaland har det overordnede ansvaret for styring og utvikling.

Rapportens konklusjoner

Rapporten konkluderer generelt med at det er et meget godt prosjekt og at: "TAFU lønner seg, både ut fra en samfunnsøkonomisk analyse, men også ut fra et normativt medmenneskelig ståsted." Forskerne bak rapporten understreker at særlig TAFU Rogaland er et eksempel på forbilledlig tilbakeføringsarbeid. Her har de hatt et lokalt apparat rundt seg som har støttet opp om forvaltningssamarbeidet. De har besatt prosjektet med svært dyktige medarbeidere, og har maktet å skape en inkluderende og optimistisk atmosfære på kursene, hvor deltakerne, mange for første gang på mange år, opplever at de har en fremtid.

Veien videre

I utgangspunktet skulle altså tiltaket fases ut i løpet av 2013. Med bakgrunn i de positive funnene i denne rapporten, er det derfor gledelig å konstatere at TAFU videreføres som prosjekt i Rogaland og Tromsø i 2014. Disse stedene skal gjøres permanent fra 2015. Det legges da opp til at tiltaket rulles ut også andre steder i landet.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk