Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Poesi i prisonen

Innsatte i norske fengsler har gjennom mange år fått tilbud om kurs i kreativ skriving. Flere av disse tekstene kan du også lese på kriminalomsorgen.no.
Poesi i prisonen
Et godt kulturtilbud er viktig i arbeidet med rehabilitering av domfelte, og kriminalomsorgen samarbeider med en rekke etater og organisasjoner om å gjøre dette tilbudet best mulig. Deltakelse i teateroppsettinger, musikkopplæring, bibliotek og skrivekurs er noen av de kulturtilbudene som kan bli gitt til de innsatte, og de innsatte bruker dette tilbudet godt; i 2003 lånte de for eksempel seksten ganger så mange bøker som befolkningen for øvrig.

Frigjøre evner

Skrivekurset ”Poesi i prisonen” handler om at innsatte gjennom kreativt arbeid skal kunne frigjøre evner og ressurser og på den måten gjøre seg bedre rustet til å velge et lovlydig liv etter soning – fri fra rus og kriminalitet. - Slik sett handler det mye om å skrive seg en vei tilbake til samfunnet. Samtidig er ei viktig målgruppe for prosjektet også folk flest. Gjennom aktiviteter og kulturarrangement i nærmiljøet ønsker vi å utfordre og påvirke menneskers holdninger i møte med personer med en kriminell fortid. Dette tror jeg ikke minst er viktig for den domfelte i den fasen han eller hun befinner seg i, sier rådgiver Øystein Hauge i kriminalomsorgen om skrivekurset som også har vakt internasjonal oppmerksomhet.

Internasjonal oppmerksomhet

Frem til 2009 vil kriminalomsorgen arrangere slike poesikurs for seks andre europeiske land. Tyskland, Hellas, Kypros, Polen, Portugal, Italia og Norge deltar alle i kulturprogrammet ”Grundtvig Learning Partnership”, et samarbeidsprosjekt der landene har inngått avtale om å delta i og utveksle kulturelle tilbud til innsatte.

–Tilbake får vi en rekke spennende kulturelle tilbud for de innsatte - fra teater og musikk til performancekunst og maskeproduksjon, sier Øystein Hauge.

På temasiden ”Poesi i prisonen” har leserne alt en god stund hatt anledning til å lese tekster fra slike skrivekurs. Alle tekstene som legges ut, er publisert med tillatelse fra forfatteren. "Hva er lykke" er ett av diktene som er publisert:

HVA ER LYKKE
jeg veit ikke

en annen verden
eller kanskje
kjærlighet

eller er det noe å spise
noe å drikke

hva er lykke

er det ute
er det inne

lykke

ild
sol
jord

eller kanskje mor

hva er lykke

jeg veit ikke
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk