Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Peer Gynt i fengsel

Vardeteatret jobber med å hjelpe mennesker som har vært i fengsel tilbake til samfunnet, og i desember besøker de flere fengsler. Nylig var det innsatte ved Ringerike fengsel som fikk se rockemusikal basert på Peer Gynt av Henrik Ibsen.
Vardeteateret Peer Gynt

Hjelp, jeg er fri!

- Dette var en av de bedre oppsetningene av Peer Gynt jeg har sett, var en av kommentarene fra innsatte på avdeling C. Forestilling varte en drøy time og avsluttet med en samtale mellom publikum og skuespillere om tilbudet til Vardeteatret.

Vardeteatret har siden 2004 arbeidet med mennesker på vei ut fra fengsler gjennom tiltaket «Hjelp, jeg er fri!». Alle har de et sterkt ønske om å komme seg frem i livet ved å ta videre utdannelse og/eller komme seg inn i arbeidslivet.

Sterke scener

Publikum var plassert rundt en liten scene, dette gjorde kontakten mellom publikum og skuespillere veldig intim og noen av de innsatte var nesten deltagende i enkelte scener.

Mange ble overasket over hvor lite rekvisitter som skulle til for å skape illusjon fra livet til Peer, andre ble litt overveldet av hvordan regissør hadde valgt å vise sex og vold, og en måtte forlate salen. Senere uttalte han at han ikke likte den vinklingen med tanke på at flere satt inn med slike historier som bakteppe.

Livsmestring

Vardeteatret bruker teatermetodikk som virkemiddel for livsmestring. I løpet av ett år jobber deltakerne produksjonsrettet som aktører, men bidrar også som produksjonsmedarbeidere. Tiltaket er et fulltidsprogram hvor selvutvikling, mestring og måloppnåelse står i sentrum.

Det var en blanding av profesjonelle skuespillere og personer i en målrettet rehabiliteringsfase, som trollbandt publikum. Et publikum som til tross mange ulike nasjoner og kulturer hadde stor glede av rockeoperaen. To av skuespillerne var fra Cape Town, Sør-Afrika. De var her for å lære om hvordan Vardeteatret jobber opp med innsatte, noe de ønsker å prøve ut hjemme.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk