Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oslo og Bergen valgt til å prøve ut Narkotikaprogram med domstolskontroll

Oslo og Bergen er valgt til å prøve ut Narkotikaprogram med domstolskontroll. Går alt etter planen vil de første brukerne møte prøveordningen på slutten av året.

Målgruppen for narkotikaprogrammet er tungt belastede rusmiddelmisbrukere med stort behov for hjelp og behandling, og som er motivert for komme ut av sitt misbruk. Et tverrfaglig team skal sikre dem helhetlig behandling og rehabiliteringsopplegg. Teamet skal bestå av koordinator, representant fra friomsorgen, politiet, den kommunale sosialtjenesten, helsetjenesten og opplæringssektoren/Aetat.

Narkotikaprogram med domstolskontroll kjennetegnes ved individuelt tilpasset straffegjennomføring og rehabilitering. Det er en betinget dom med et helhetlig rehabiliteringsopplegg. Retten fastsetter vilkår om at den domfelte skal overholde bestemmelser gitt av kriminalomsorgen om for eksempel oppholdssted, arbeid, opplæring og behandling. Den domfelte må sone på vanlige vilkår om han misbruker den sjansen han har fått med denne reaksjonen.

Prøveordningen går over tre år med vekt på løpende evaluering og erfaringsdokumentasjon. Et viktig grunnlag for å evaluere ordningen er et tilstrekkelig antall deltakere. Prøvestedene Oslo og Bergen har mange rusmisbrukere. Andre byer som Stavanger og Trondheim vil bli vurdert ved en utvidelse av ordningen.

Lovgrunnlaget for iverksette narkotikaprogram med domstolskontroll kom på plass etter at Stortinget i vår vedtok endringer i straffeloven §§53 og 54. Justisdepartementet har utarbeidet utkast til forskrift for ordningen. Utkastet er nå på høring hos berørte instanser.

I revidert nasjonalbudsjett for 2005 ble det bevilget 3,3 millioner kroner til prosjektet.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk